KOŠARKA

Royal vraćao Bosnine, a gomilao vlastite dugove?

Iz kluba koji se takmiči pod imenom bivšeg prvaka Evrope tvrde da su svake sezone bili zakinuti za obećani iznos podrške te da rezultat nije mogao biti bolji

KK Royal je pod Bosninim imenom ispao iz najvišeg ranga

Avaz Sport

19.4.2019

Košarkaški klub Bosna Royal iz Sarajeva se na klupskom profilu na Facebooku oglasio saopćenjem povodom, kako se naglašava u nepotpisanom saopćenju, pokušaja pojedinaca i pojedinih medija da u javnosti prikažu lažnu sliku i optuže KK Royal za situaciju u kojoj se nalazi KK Bosna.

U Royalovom saopćenju se navodi:

Blokirani računi

- 8 računa KK Bosna je blokirano duže od 10 godina.

- Skupština KK Bosna je cijelo vrijeme tražila način da klub živi, legalno. Rješenje se javilo 2014. godine, sporazumom sa KK Royal! (Niko drugi nije htio)! 

- Skupština KK Royal daje velikodušno i s ponosom sve resurse kluba u nadležnost KK Bosna.

- Prema sporazumu, 2/3 Skupštine KK Royal čine dužnosnici KK Bosna. Isto je i s UO KK Royal. KK Royal je otišao i dalje, pa je 5 od 6 članova Skupštine, bilo iz KK Bosna. Sve u cilju transparentnosti rada.

Prema sporazumu, sav eventualni višak sredstava na kraju finansijske godine bi se uplaćivao na račune KK Bosna te tako postepeno odblokirao KK Bosna, da može samostalno poslovati.

- Za 4 godine KK Royal je uspio sanirati stotine hiljada KM, samo Vučurović 189.000 KM. Ostalo kroz marketing u toku takmičenja. Istovremeno je nastalo zaduženje KK Royal.

- Nakon dvije uspješne sezone, u kojima također nije ispoštovano obećano od dužnosnika, te usljed nedefiniranja finansiranja, UO KK Bosna podnosi ostavke. Postaje jasno da ni KK Bosna, a još manje KK Royal trebaju zajednici.

- Sredstva iz budžeta KK Royal pravda izvodima iz banke, što je mjerodavno i za sud. (Koji klubovi to rade i da li su spremni dati na uvid cjelokupno poslovanje putem banaka!?).

- S obzirom na to da smo svake sezone bili zakinuti za obećani iznos podrške, rezultat nije mogao biti bolji.

Podržavaju inicijative

- Postavljamo pitanje odgovornima za hajku na KK Royal: "Da li su svjesni da je Skupština, NO, UO KK Bosna, imao punu kontrolu nad KK Royal!?''

Sve navedeno je jasno vidljivo iz zapisnika sjednica Skupštine i UO KK Bosna. Informacije o finansijskom poslovanju KK Royal Skupština KK Bosne je jednoglasno usvajala svake godine. Uz preporuke Nadzornog odbora KK Bosna. 

- Ima li ijedan klub u Sarajevu spreman dati svu infrastrukturu na upravljanje Skupštini KK Bosna, bez zadrške i razmišljanja, da će ga zadesiti sudbina KK Royal?

- Da li je rješenje odbaciti Royal i naći novi klub koji će se dati na raspolaganje strukturama KK Bosna? KK Royal podržava inicijative i otvorene rasprave i nadamo se da će iste uroditi plodom, očuvanju jedinog prvaka Evrope iz Sarajeva - navodi se u saopćenju KK Royal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.