KOŠARKA

Nedžad Muratović: Španci su veoma slični nama

Doveden sam na poziciju krilnog centra, pokušavam da se uklopim u sistem i da radim ono što trener traži od mene, kaže nekadašnji igrač Slobode

Muratović: Upisao 30 nastupa u sezoni

J. J.

21.4.2019

Svoje umijeće ranijih godina pokazivao je na bosanskohercegovačkim parketima, ali od ove sezone Nedžad Muratović (23) igra pod španskim obručima. Nekadašnji košarkaš Slobode sada je stanovnik španske pokrajine Galicije, u kojoj nastupa za drugoligaški Orense.

Reprezentativac BiH se, kako kaže, dobro uklopio u novu sredinu:

- Ovdje me najviše fasciniralo vrijeme. Veoma lako sam se prilagadio na klimu, koja mi, naravno, odgovara.

Jako takmičenje

Ljevoruki Muratović, koji igra na poziciji krila (203 centimetra), na iznenađenje mnogih, obreo se u Španiji. Dobro je poznato da je tamošnja prva liga najkvalitetnije takmičenje u Evropi, ali ni niži rang ne zaostaje mnogo za elitom.

- Naziv lige je Leb gold, to je druga liga Španije i, u odnosu na našu ligu, koju sam igrao četiri godine, mogu da kažem da je španska bolje organizirana, uređenija i jača. Posebno zato što svake godine imaju dvije-tri ekipe koje se bore za najviši rang i mnogo su jače u odnosu na ostale.

Ove godine to su Bilbao i Betis, ali je liga veoma izjednačena. Doveden sam na poziciju krilnog centra, ulazim s klupe i, iako to nije moja prirodna pozicija, pokušavam da se uklopim u sistem i da radim ono što trener traži od mene - objašnjava nekadašnji prvotimac tuzlanske Slobode.

O svojim impresijama u novoj sredini, kaže:

Podrška zemljaka

- Grad je poznat po svojim termalnim izvorima i bliže smo Portugalu nego glavnom gradu Madridu. Sa španskim jezikom se još borim, poprilično razumijem i mogu da se snađem u određenim situacijama, ali koristim engleski jezik dok sam na treninzima tako da nemam problema što se tiče jezika. Španci, kao ljudi, veoma su sličan narod nama.

Vole da uživaju i da se ne opterećuju poslom previše. O španskoj hrani mogu samo da kažem sve pozitivno, ali iskreno, jedva čekam odmor i Bosnu da mogu da uživam u našim jelima - kaže Muratović, koji je u 30 mečeva imao prosjek od 14,1 minutu, 4,6 poena i 2,4 skoka.

Prva sezona u inozemstvu stresna je za većinu sportista. Muratović ima tu sreću da može da se druži sa zemljacima.

- Najviše se družim sa Mirzom Bulićem, koji igra u Korunji i nije daleko od mene. Mnogo mi je pomogao, jer on već poznaje kako liga funkcionira. U dobrim sam odnosima, naravno, i s ostalim našim igračima, kojih ima mnogo u Španiji, među njima su i Kenan Karahodžić, Emir Sulejmanović i Nedim Đedović - rekao je Muratović.

Neobično je gledati Slobodu

Kao bivši član Slobode, Muratović redovno prati sva dešavanja iz Mejdana.

- Naravno da pratim OKK Sloboda kad god mogu. Ako sam u prilici, pogledam njihove utakmice. Malo je neobično kad gledam Slobodine utakmice znajući da sam tu proveo dosta godina svog košarkaškog života, ali šta je, tu je - kaže Muratović.

5.

mjesto u Leb gold  zauzima Orense s omjerom od 19 pobjeda i 12 poraza

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.