SARAJEVO

Od kraja 2017. sve se radi mimo Skupštine ’Studenata’

U što skorijem periodu morali bismo zakazati sjednicu i vidjeti šta dalje, kaže Nezim Hasečić, član Nadzornog odbora KK Bosna

Royal je u niži rang ispao pod imenom i grbom prvaka Evrope

Avaz Sport

23.4.2019

Upravni odbor Košarkaškog kluba Royal nedavno je u svom saopćenju ustvrdio da Skupština, Nadzorni i Upravni odbor Košarkaškog kluba Bosna imaju punu kontrolu nad KK Royal.

Saopćenje je bilo reakcija na informacije da bi bivši prvak Evrope mogao raskinuti ugovor s KK Royal i potražiti novi kolektiv s kojim bi takmičarski nastavio egzistirati kad već godinama nije u mogućnosti da samostalno posluje zbog višemilionskih dugovanja.

Mnogo promjena

Na osnovu toga valjda bi se trebalo zaključiti da sve što Royal radi, predstavlja, praktično, samo realizaciju onoga što mu “narede” spomenuta tijela Bosne pa bi, shodno tome, KK Bosna trebao biti kriv što je Royal ove godine pretrpio totalni sunovrat. Royal je, takmičeći se pod imenom i grbom bivšeg prvaka Evrope, ispao u niži rang, uz totalno organizacijsko i igračko rasulo i nagomilane dugove.

U saopćenju se navodi i da je sve “jasno vidljivo iz zapisnika sjednica Skupštine i UO-a KK Bosna”.

Tvorac saopćenja zaboravio je samo jednu sitnicu, a to je da je posljednja sjednica Skupštine KK Bosna održana još u novembru 2017., a nedugo zatim su počela previranja u klubu, što je dovelo do ovogodišnjeg sloma. I to nije slučajno...

- Od novembra 2017. godine, Skupština KK Bosna nije se sastala i od tada nemamo nikakvu zvaničnu informaciju o tome šta se dešava u KK Bosna, a još manje u Royalu - kaže Zijah Kadić, član Skupštine sarajevskih “Studenata”, a do prošle sjednice i predsjednik ovog tijela.

Sramotan odnos

A u međuvremenu, kao što smo naveli, desilo se svašta, od smjena predsjednika, uprava pa do trenerskih i igračkih promjena, rezultatskih poniženja... No, Kadić naglašava da zvaničnim putem ništa do Skupštine nije stiglo.

- Vladale su neke borbe, bilo je promjena u rukovodstvu kluba, ali one nikad nisu zvanično verificirane na Skupštini, jer sjednica nije ni bilo - kaže Kadić.

Član Nadzornog odbora Nezim Hasečić, govoreći u vlastito ime, potvrdio nam je da od posljednje sjednice Skupštine KK Bosna nije upoznat sa promjenama kako u Bosni, tako i u Royalu.

- Imamo samo obavještenje Almira Bradića (predsjednik Upravnog odbora KK Bosna i potpredsjednik UO-a Royala, op. a.) da su izvršene porezne obaveze. Vjerujem da ćemo sve izvještaje dobiti u narednih desetak dana.

U što skorijem periodu morali bismo zakazati sjednicu Skupštine i vidjeti šta dalje. Za mene je Košarkaški klub Bosna personifikacija države, a odnos prema njemu je sramotan. Ja sam 15 dana lobirao da bi klub dobio 700 KM da bi ekipa imala vodu za utakmice - rekao je Hasečić.

Ostavke mobitelom

U saopćenju Royala se navodi i da je Upravni odbor KK Bosna podnio ostavke (predsjednik Harun Mahmutović izjavio je u julu 2018. da je podnio ostavku, a navodno su to učinili i ostali članovi UO-a), ali je pitanje kome su ih dostavili.

Jednako je misterija zašto nisu inicirali održavanje sjednice Skupštine kako bi se ostavke usvojile i izabralo novo rukovodstvo.

- Za mene, ostavke podnesene mobitelom nisu ostavke - komentar je Hasečića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.