KOŠARKA

Tanjević i Avdić žele u rukovodstvo FIBA-e

Legendarnog trenera Bosne predložio crnogorski savez

Tanjević: Zvanično kandidat

E. J.

2.5.2019

Košarkaški savez Crne Gore nominirao je legendarnog trenera sarajevske Bosne Bogdana Tanjevića za novog člana Centralnog odbora Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa), dok je naš savez predložio bivšeg kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine Samira Avdića.

Velika korist

Izbori u FIBA-i održat će se 25. maja na sjednici Skupštine u njemačkom Minhenu. No, sama kandidatura ne znači siguran izbor, jer je za nešto više od 20 pozicija prijavljeno 40 kandidata, čiji uspjeh više ovisi o njihovom ličnom rejtingu nego snazi federacije iz koje dolaze.

Inače, kandidatura Avdića znači da nakon osam godina u vrhu FIBA Evrope neće biti Mirsada Đonlagića. Jedan od pokretača KSBiH u dva mandata bio je izabran za člana tijela koje vodi evropsku košarku u okviru Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), ali ga naš savez nije predložio za ovogodišnje izbore.

- Ovaj put nisam kandidat, ne znam razloge, ali o tome drugi put. U svakom slučaju, osam godina u Bordu FIBA-e radio sam s neskrivenim zadovoljstvom, pogotovo što je KSBiH od mog članstva imao ogromne koristi.

Sam izbor u Centralni odbor, u koji se članovi biraju, a ne delegiraju, veliki je uspjeh, ali je reizbor bio još veći, jer su iza ostala još neka velika imena evropske košarke - konstatira Đonlagić, koji je bio i predsjednik Takmičarske komisije FIBA svijeta.

Što se tiče kandidatura Avdića i Boše Tanjevića, koji je rođen u Crnoj Gori, a bio je i selektor crnogorske reprezentacije, pa ga je tamošnji savez i predložio za FIBA-u, Đonlagić je izjavio:

Burna situacija

- Kandidatima želim da ostvare svoje ciljeve, a što se tiče Boše volio bih da je on kandidat našeg saveza. Inače, u glasanju učestvuju predstavnici svih državnih federacija.

Istovremeno će u Minhenu biti biran i predsjednik FIBA Evrope. Kandidati su aktuelni predsjednik Turgaj Demirel (Turgay, Turska) te Siril Kumans (Cyriel Coomans, Belgija) i Dejan Tomašević (Srbija).

Đonlagić smatra da je Demirel favorit za ostanak na čelnoj funkciji, a njega je formalno predložilo 11 federacija (preostalu dvojicu samo matični savezi).

- Demirel je postigao sjajne rezultate i smirio burnu i napetu situaciju u košarci u Evropi. Nije samo u pitanju sportski aspekt, nego i politički, kao i pravni. Evropska unija je podržala FIBA-u u odnosu prema Euroligi, a i neki sudski procesi išli su u prilog FIBA-i.

Bitna je stvar i to što je Evropa, za razliku od ostalih kontinentalnih asocijacija, u pregovorima sa FIBA-om svijeta uspjela zadržati svoju kancelariju u Minhenu. Sve druge su u okviru FIBA-e u švicarskoj Ženevi - kaže Đonlagić.

ABA liga je pokazala pravo lice

Kad je u pitanju regionalna ABA liga, u kojoj nastupaju i naši klubovi, Đonlagić ističe da FIBA nikada nije priznala ovo takmičenje i da su posljednji incidenti i neslavan završetak sezone pokazali zašto je to tako.

- Način na koji se zatvara Euroliga, kojoj se ne može osporiti kvalitet, a sada sve više i ABA liga, predstavljaju antipropagandu evropskom poimanju sporta u kojem se vrednuje rezultat i na osnovu toga ostvaruje takmičarski napredak.

Skandalozan kraj sezone pokazuje karakter ABA lige.

U slabom sistemu, a velikih interesa, najlakše dolazi do ovakvih scena, za koje smo mislili da su stvar prošlosti - kaže Đonlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.