KARIJERE

Nigdje nije kao u Njemačkoj

Dobro bi bilo da neke klubove s Kosova, Mađarske, Slovenije i Rumunije nisam prošao, kaže član Iserlon kangarosa

Brkić: Imam želju da se vratim kući

Er. B.

7.5.2019

U vrijeme najvećih uspjeha košarkaša Čapljine, u periodu između 2009. i 2012. godine kad su bili polufinalisti plej-ofa i Kupa Bosne i Hercegovine te redovni učesnici Lige 6 za prvaka BiH, jedan od ključnih igrača ekipe je bio Jozo Brkić, 212 centimetara visoki centar iz Gabela Polja. Brkić je prošao košarkašku školu Širokog, ali je igrama u Čapljini dosegao status reprezentativca Bosne i Hercegovine.

Drugi prioriteti

Danas je 32-godišnji košarkaš dio tima njemačkog kluba Iserlon kangarosa, člana Pro B lige, odnosno trećeg ranga takmičenja.

- Poslije prošle godine u Prvoj ligi Austrije gdje sam imao dobru sezonu, drukčije sam postavio svoje prioritete. Iduće godine mi sin polazi u školu i htio sam da je počne u Austriji ili Njemačkoj. Cilj su mi bili bolji uslovi za život moje porodice - pojašnjava svoj izbor Brkić.

Ističe da su mu druge stvari prioritet kako se bliži kraj karijere, ali da i dalje planira igrati.

- Još sam dobrog zdravlja, maksimalno koncentriran na košarku. Mislim da mogu još igrati 4 - 5 godina. Imam još želju i da se vratim kući, ali to ćemo vidjeti kako će se odvijati – kaže Brkić.

U Austriji je prošlu sezonu igrao za Trajskirhen lajons, klub iz predgrađa Beča, zajedno sa 39-godišnjim Ramizom Suljanovićem, nekadašnjim reprezentativcem BiH.

- Ramiz je igrao povremeno kao drugi centar pored mene. On je tamo praktično domaći, živi u Austriji, ima svoju školu košarke, a pomalo i igra jer jednostavno voli ovaj sport – govori Brkić.

Jozo se poslije Čapljine nije nigdje dugo zadržao. Igrao je širom Evrope. Bilo je i promašaja.

- Kosovo, Mađarska, Slovenija i Rumunija nisu bila dobra rješenja. Sa sadašnjeg stajališta bih volio da sam davno došao u Njemačku, nego prolazio te klubove. Ali ne znaš šta te čeka dok ne odeš i ne probaš – napominje Brkić.

Nema problema

U Njemačkoj je zadovoljan prvenstveno s materijalnom stabilnošću i sigurnošću, a ljeta provodi u Šibeniku.

- U nekoliko klubova su mi ostali dužni, ovdje nema takvih problema. Ne kažem da kod nas nema finansijski stabilnih klubova, ali uvijek dođe situacija da se poteže to pitanje novca. Kao mlađi to istrpiš, ali kasnije želiš da su ti neke stvari posložene – kaže Brkić.

HKS nije dozvolio da igram za BiH 

Brkić je stekao status A reprezentativca BiH pod vodstvom selektora Aleksandra Petrovića te bio kandidat za odlazak na Evropsko prvenstvo 2013. godine.

- Bio sam na pripremama reprezentacije, prošao među 12 igrača, ali je zapelo na mojoj registraciji. Igrao sam kao mlađi za naše zapadne susjede i trebalo je dopuštenje od Hrvatskog košarkaškog saveza da igram. A u to vrijeme odnosi dva saveza nisu bili baš dobri, tako da je ta epizoda neslavno završila – ispričao je Brkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.