ISTRAGE

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o bivšem generalnom sekretaru: Mahmutović isplatio sebi više od 185.000 maraka

Utvrđen milionski porezni dug, a pojedini svjedoci već dali iskaz

Mahmutović: Na dužnosti bio od 2010. do 2016. godine

Piše: E. JESENKOVIĆ

13.5.2019

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet o Harunu Mahmutoviću zbog mogućih finansijskih malverzacija u Košarkaškom savezu BiH, saznaje “Dnevni avaz”.

Prema pouzdanim informacijama, Tužilaštvo je pokrenulo istragu nakon prijave koja je stigla iz Saveza, u kojem je Mahmutović od jula 2010. do maja 2016. godine obavljao dužnost generalnog sekretara.

Novi tužilac 

- Istragu je otvorio Božo Mihajlović, tadašnji rukovodilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

No, nakon što je Mihajlović, nevezano za ovaj slučaj, suspendiran, a protiv njega podnesena tužba da je počinio krivično djelo nesavjesnog rada u službi, zbog čega mu se trenutno i sudi, predmet je dodijeljen drugom tužiocu, navodi naš izvor, naglašavajući da se zbog toga odužila istraga u vezi s KSBiH.

- Novom tužiocu bilo je potrebno vrijeme da se informira o predmetu. Upućeno je desetak poziva za saslušanje svjedoka, među kojima i bivšim čelnicima Košarkaškog saveza BiH. Neki od njih već su dali iskaz - dodaje naš izvor.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) još su sredinom 2016., prema nalogu Tužilaštva, izuzeli iz KSBiH dio dokumetacije u vezi sa poslovanjem Saveza. Nakon toga su ušli i inspektori Porezne uprave Federacije BiH, Finansijske policije FBiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prekršen Statut

U izvještajima inspekcija navedeno je da Savez pet godina, između 2011. i 2016., nije ni obračunavao ni plaćao porez na dodanu vrijednost (PDV) niti je plaćao porez na dohodak, u visini od više od milion maraka!

Pored toga, Finansijska policija navela je da je Mahmutović između 2012. i 2016. potpisivao sebi naloge za isplatu više od 185.000 maraka prema ugovoru o djelu (više od 50 isplata).

Ovi ugovori, međutim, nisu prezentirani inspektorima, koji su u zapisniku naveli da je Mahmutović raspolagao i poslovnim sredstvima Saveza na biznis-karticama. S ovih kartica potrošeno je više od 70.000 KM, za koje, kako piše u zapisniku, bivši generalni sekretar nije dostavio vjerodostojnu dokumentaciju.

Inspektori su većinu ovih radnji okarakterizirali kao kršenje odredbe Statuta KSBiH prema kojoj je generalni sekretar odgovoran za zakonito i racionalno trošenje materijalno-finansijskih sredstava Saveza, kao i Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH.

Upitno i imenovanje

Inspektori su utvrdili da je i samo imenovanje Mahmutovića na dužnost generalnog sekretara izvršeno suprotno Statutu KSBiH.

U zapisniku Finansijske policije navodi se da je potpisivanjem odluke od 12. jula 2010. godine kojom se Harun Mahmutović imenuje za vršioca dužnosti generalnog sekretara, Nihad Imamović, u svojstvu predsjednika Upravnog odbora KSBiH, postupio suprotno odredbi Statuta prema kojoj generalnog sekretara imenuje Skupština Saveza (a ne Upravni odbor).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.