KOŠARKA Ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila veliko pojačanje

Nova bh. zvijezda stiže s Bahama

WNBA igračica Džonkel Džons stekla pravo nastupa u našem dresu

N. D.

Džons: Neupitan kvalitet


Kako je ženska košarkaška reprezentacija dobila All-star igračicu, jedno je od pitanja koje se može čuti? Nemamo domaće košarkašice koje igraju američku profesionalnu WNBA ligu, nemamo ni novac da platimo nekoga takvog, a ipak od prije nekoliko dana zvanično imamo igračicu pod zastavom Bosne i Herecegovine sa “zvjezdanim statusom”.

Džonkel Džons (Jonquel Jones) je košarkašica s Bahama koja je pristala igrati za BiH. Ona je 2017. godine igrala All-star utakmicu. Prošle sezone proglašena je za najbolju šestu igračicu WNBA lige i upravo se priprema za svoju novu sezonu u takmičenju koje predstavlja žensku verziju NBA lige.

Svim srcem

- Drago mi je da ću igrati za moju novu reprezentaciju. Dat ću sve od sebe, jer sigurno imam dosta toga pokazati. Spremna sam da se odazivam na pozive selektora i da igram svim srcem - riječi su koje je izgovorila Džons tokom boravka u Sarajevu.

Košarkaški savez BiH ne likuje zbog „krađe”, ali mogu biti zadovoljni. Posebno ako Džons bude drugačija od ranije naturalizirane Amerikanke Linete Kizer (Lynetta).

- Imali smo problema s tom igračicom i onda smo tražili košarkašicu koja je karakter. U nekim kontaktima došli smo do toga da bi to mogla biti Džons i onda smo brzo našli zajednički jezik.

Boravila je dva puta prošle godine u Sarajevu i mogla je i ranije zaigrati za nas, ali do sada nismo dobili papire iz FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija, op. a.).

O njenim igračkim kvalitetima ne treba trošiti riječi - kaže Goran Lojo, selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH.

Nama egzotični Bahami, nisu samo zemlja koja polaže na turizam i bankarstvo. Čelnici tamošnjeg saveza itekako su morali opravdati kako to da Džons ide igrati u, za njih, egzotičnu Bosnu i Hercegovinu.

Dvije godine

- Dvije godine se borimo da ostane u našem nacionalnom timu, ali nismo uspjeli u tome. Došla je prije nekog vremena i rekla nam da je prihvatila da igra za Bosnu. Htjeli smo da odugovlačimo i da pričamo s njom i da joj damo do znanja da ćemo učiniti šta god možemo zajedno s vladom Bahama, da bi promijenila mišljenje.

Rekla je da joj te 34 hiljade stipendije, koju mi možemo garantirati, ne predstavlja ništa s obzirom da puno više može zaraditi s evropskim pasošem.

Ona sada s bosanskim pasošem ima deset puta više ponuda iz evropskih klubova - pravdao se u tamošnjim medijima Mario Bouleg (Bowleg), potpredsjednik Košarkaškog saveza Bahama (BBA).

Nova WNBA sezona za Džons u Sjedinjenim Američkim Državama počinje 24. maja, a takmičenje se završava u septembru.

Sve kvalitetne igračice ostatak godine igraju u Evropi ili Aziji.

Tako je Džons proteklu sezonu igrala za ruski Jekaterinburg u Evropskoj ligi. Upravo to igranje u Evropi trebalo bi omogućiti da se 25-godišnja krilna igračica odaziva na poziv selektora Loje i obuče dres naše selekcije.

Velike teškoće

Džons je rođena u gradu Friportu i ima veliku porodicu. Roditelji Eteme i Preston imaju sedmero djece. Džonkel je jedna od pet sestara, a imaju i dva brata.

Njen otac je operater na teškim mašinama, a majka socijalna radnica. U dva uragana koja su zadesila Bahame izgubili su gotovo svu imovinu, a otac joj je teško obolio. I pored velikih teškoća uspjeli su poslati Džonkel na školovanje u Ameriku. Sponzor je bila jedna američka porodica kod koje je živjela.

Šesti ’pik’ drafta

Košarkašica s Bahama je bila šesti pik prve runde WNBA drafta 2016. godine. Izabrali su je Los Anđeles sparksi, ali je odmah napravljen trejd i otišla je u Konektikat san, čiji je trenutno član.

Prva je igračica s koledža Džordž Vašington koja je izbrana u prvoj rundi drafta.

NA VRH

Podijeli članak na