SARAJEVO

Bosna više nema ni trenera ni prvi tim

Sve ovo ostavlja posljedice na zdravlje svih nas. Ovo je bio veoma stresan period i za mene, kaže Bašović

Bašović sa prvotimcima Bosna-Royala: Ostao uz igrače do kraja sezone

Avaz Sport

13.5.2019

Sabahudin Bašović poznato je ime u bosanskohercegovačkoj košarci. Nekadašnji igrač ostao je u ovom sportu kao trener koji se, prije svega, afirmirao u radu sa mlađim kategorijama.

Tako je zamislio i svoj angažman u Košarkaškom klubu Bosna-Royal, ali se, na molbu tadašnjeg šefa struke Denisa Bajramovića, priključio prvom timu i pregurao jednu od najturbulentnijih sezona u karijeri koju su “Studenti” okončali ispadanjem u niži rang, A-1 ligu...

Bez treninga 

- U početku sam bio uz Denisa, a nakon što je on otišao, pitali su me iz kluba mogu li voditi tim do kraja sezone, da nas ne bi izbacili iz takmičenja. I ostao sam, prije svega iz ličnih motiva i želje da ostanem uz igrače. Mislim da smo se pošteno borili - kaže Bašović za naš list.

Kakav je sada Vaš status, ostajete li na klupi prvog tima Bosne?

- Sa posljednjom utakmicom u Ligi za opstanak moje obaveze prema prvom timu su prestale. Niti je ko inicirao sa mnom razgovor o toj temi niti u ovom trenutku prvi tim Bosne uopće i postoji. Nekoliko igrača povremeno trenira, ali bez obaveze.

Vaš prethodnik Bajramović također je najavljivao da će izdržati sezonu do kraja, ali je krajem marta ipak odustao.

- Uz sve druge probleme, ključno je bilo sedam dana bez treninga uoči prvenstvene utakmice sa Sparsom (131:52 za Spars, op. a.). Čak sam predlagao da se ta utakmica i ne igra, ne zbog toga što su oni na mnogo višem nivou od nas nego da se izbjegnu eventualne povrede igrača nakon toliko dana bez treninga.

Bajramović je nakon utakmice otišao. Ne zamjeram mu. Sve ovo ostavlja posljedice na zdravlje svih nas. Ovo je bio veoma stresan period i za mene.

Pošteno se borili

Kakva je bila podrška timu tokom sezone, mnogi kažu da uprava, praktično, i ne postoji?

- Ekipa je bila prepuštena sama sebi, izuzev što su Harun Mahmutović i Almir Bradić (predsjednik i potpredsjednik Upravnog odbora KK Royal, op. a.) bili pomoć u smislu da kako-tako organizirano idemo na gostovanja.

Što se tiče finansija, od toga nema ništa niti sam time uvjetovao svoj status. O drugima ne mogu govoriti. O Upravnom odboru, također, ne bih imao šta da kažem, jer izuzev dvojice ljudi koje sam spomenuo, ne znam ni ko su ostali članovi rukovodstva niti se meni bilo ko od njih ikad obratio.

Kao trener s bogatim iskustvom rada u Bosni, šta mislite u čemu je problem kluba?

- Objektivno, ova kriza dugo traje i to je sada došlo na naplatu. Bez novca je igrački kadar bio takav kakav jeste. Ima tu potencijala, ali igrači još nisu spremni za ovaj nivo. Na kraju smo doveli djecu da se popuni broj. Mislim da smo se pošteno borili do kraja.

Spasiti omladinski pogon

Pretpostavljamo da ćete nastaviti raditi sa mlađim kategorijama Bosne. 

- Borit ću se da se spasi omladinski pogon. Prošle sezone sam imao pionirsku i kadetsku selekciju, nadam se da ćemo formirati i juniorsku. Generalno, situacija nije dobra, smatram da naša košarka ubrzano tone - kaže Bašović.

 25

od 26 prvenstvenih  susreta izgubio je Bosna-Royal i ispao u niži rang

 29

igrača koji su nastupali u Prvenstvu BiH tokom posljednje dvije sezone napustilo je “Studente”


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.