TRENERI

U Sarajevu se osjećam kao kod svoje kuće

Ovo je bilo izvanredno iskustvo, ne samo sa sportskog aspekta, kaže uspješni stručnjak

Gvozdić: Više od 60 utakmica u sezoni

Avaz Sport

16.5.2019

Košarkaši Tojota Alvarka osvojili su naslov prvaka Japana. Teško je na prvi pogled naći vezu između japanske i naše košarke, ali ona definitivno postoji.

S klubom iz Tokija titulu je osvojio i Dušan Gvozdić, trener koji je prije 12 godina bio pomoćnik Nenadu Markoviću u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i Košarkaškom klubu Bosna, a potom i šef struke sarajevskih “Studenata”, koje je od druge lige doveo do finala Prvenstva BiH.

Dueli s Igokeom

”Studenti” su 2017. natjerali favoriziranu Igokeu da igra svih pet mečeva finalne serije. No, Gvozdić je po završetku sezone napustio klub, koji je od tada krenuo silaznom putanjom i ponovo se vratio u niži rang... S druge strane, Gvozdić je karijeru nastavio u Njemačkoj (Etinger), a prošle godine je stigao u Japan, na poziv poznatog crnogorskog trenera Luke Pavićevića.

- Luka je ovdje glavni trener i njegova je zasluga što sam stigao u Japan. Veoma sam mu zahvalan na tome, jer je ovo izvanredno iskustvo, ne samo sa sportskog aspekta - kaže Gvozdić za naš list.

Tojota je odigrala više od 60 utakmica u sezoni i na kraju odbranila šampionski trofej.

- Odbrana titule nije iznenađenje, mada smo u plej-of zakoračili tek sa sedme pozicije prema nekom specifičnom rangiranju s obzirom na to da su ovdje ekipe podijeljene u tri grupe - objašnjava Gvozdić (41).

Kaže da je kvalitet košarke sasvim dobar, posebno kad ga poredi s našim prostorima. O organizaciji, kaže, ne treba trošiti riječi...

Pune dvorane

- Organizaciju i disciplinu po kojoj su poznati u svakoj brašni, Japanci su prenijeli i na sport. Sumnjam da je moguće imati viši nivo od ovoga ovdje. I dvorane su pune, ljudi porodično dolaze na utakmice... Sve je, zaista, super - rekao je Gvozdić.

Dušan je rođen u Vršcu (Srbija), radio je u mnogim državama, ali su veze s našim glavnim gradom ostale neraskidive...

- Sarajevo gledam kao na svoju kuću. Imam mnogo prijatelja s kojima sam postao veoma blizak i s kojima se privatno posjećujem. Od svih mjesta u kojima sam tokom karijere bio, a bilo ih je mnogo, najviše sam se vezao za Sarajevo i njegove ljude. Za taj grad imam mnogo ljubavi - rekao je Gvozdić.

Evropsko srebro

Gvozdić ima već ogromno trenersko iskustvo i kao glavni i kao pomoćni trener. Godinama je asistirao slavnom Dušanu Ivkoviću u reprezentaciji Srbije, s kojom ima srebro s Evropskog prvenstva 2009. godine.

Radio je i u klubovima u Litvaniji, Njemačkoj, Rusiji, Ukrajini…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.