EUROLIGA

Može li Real odbraniti titulu bez Dončića

Učestvuju četiri najbolja tima, koja su tokom sezone pokazala najviše, kaže Obradović

Real je nauspješniji tim takmičenja

N.C.

17.5.2019

Finalni turnir Eurolige, poznat i kao fajnal-for, održat će se ove godine od 17. do 19. maja u španskom gradu Vitoriji, odakle dolazi euroligaš Baskonja. 

No, domaći navijači u Fernando Buesa areni neće moći bodriti svoj omiljeni tim, jer će se za titulu prvaka Evrope boriti Efes Pilsen, Fenerbahče, Real Madrid i CSKA.

Turnir otvara duel turskih rivala. Prošlogodišnji finalist Fenerbahče igra protiv Efes Pilsena, koji se u završnici našao prvi put nakon 2001. godine. Drugi polufinalni par čine velikani evropske košarke, sedmostruki (CSKA) i desetostruki (Real) evropski šampioni.

Željko Obradović, trofejni stručnjak, mogao bi biti prevaga u korist Fenerbahčea u susretu protiv Ergina Atamana, trenera Efes Pilsena.

Srbijanskom treneru bit će ovo 18. učešće na završnim turnirima najjačeg evropskog takmičenja. Osvojio je devet titula šampiona Evrope, a javnost je očekivala da će prošle godine u Beogradu osvojiti svoju 10. jubilarnu titulu. Obradović kaže da se to ne može planirati.

- To nema veze sa pameću. Samo neznalice, da ne kažem neku težu riječ, mogu da planiraju tako nešto. Učestvuju četiri najbolja tima, koja su tokom sezone pokazala najviše. I svi imaju skoro identičnu šansu. Dobro smo radili tokom cijele godine, završili smo kao prvi u ligaškom dijelu i plasirali se preko Žalgirisa na završni turnir. Igračima sam rekao da trebaju uživati - rekao je Obradović.

Real je i u prošlogodišnjem polfinalu igrao protiv CSKA, a zatim je osvojio titulu u finalu protiv Fenera. Dvanaest igrača iz tog duela još je u ovim ekipama, s tim da za Real više ne igra Luka Dončić, prošlogodišnji najkorisniji igrač finala (MVP).

Dončić je ovu sezonu igrao u NBA timu Dalasa, a s njegovim odlaskom značajno su smanjene šanse “Kraljeva” za odbranu titule.


Inače, Real Madrid je najuspješniji tim u historiji ovog turnira sa 18 finala i 10 osvojenih naslova.  U pet posljednjih godina, madridski klub igrao je četiri finala, pobijedivši 2015. i 2018. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.