MLADE NADE

Iman Turković: Nadam se da će prepoznati moj talent i sve ono što mogu pružiti

Osjeća da je spremna za igranje u većem klubu

Jasmin Alibegović

28.5.2019

Iman Turković: Majkl Džordan je razlog zbog kojeg je zavoljela košarku - Avaz
Dnevni avaz
Iman Turković: Majkl Džordan je razlog zbog kojeg je zavoljela košarku - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Iman Turković (16) važi za jednu od najperspektivnijih mladih košarkašica u našoj državi. Košarku je počela trenirati kada je imala deset godina u ŽKK Tešanj, za koji i danas s dosta uspjeha nastupa.

- Sjećam se i prvog treninga i prve utakmice. Iako tada nisam znala skoro ništa o košarci, osjećala sam da je to sport koji je za mene i koji ću trenirati sve dok me zdravlje bude služilo, nadajući se da će košarka biti moj životni poziv - kaže Iman, koja trenutno završava prvi razred Gimanzije "Musa Ćazim Ćatić" u Tešnju, a aktivna je i u košarkaškoj ekipi istoimene škole.

Potom se osvrnula na uvjete treniranja u klubu i svoj učinak.

- U ŽKK Tešanj sam od početka svoje karijere. Uvjeti su odlični, nemamo problema s opremom, putovanjima, odlascima na utakmice i turnire, sve nam je osigurano. Osjećam da tek sada, unazad godinu, počinjem shvatati sve ono što sam učila sa svojim dosadašnjim trenerima, da su mi košarkaške osnove postale rutina te da svaki trening pokušavam naučiti nešto novo. Trudim se biti što bolja i izvući ono najbolje iz sebe. Generalno sam zadovoljna svojim učinkom i igrom, mada, uvijek može bolje - ističe mlada košarkašica ŽKK Tešanj.

Iman je vlasnica mnogobrojnih medalja i nagrada, a izdvojila je i najdraže.

- Od nagrada mi je najdraža ona za najboljeg šutera na Međunarodnom ženskom košarkaškom turniru Tešanj 2016. i osvojeno 3. mjesto u "Europina Basketball Wienturnru" u Beču prošle godine, najvećem turniru za mlade pod pokroviteljstvom FIBA-e. Sve medalje su mi drage, svaka na svoj način, jer su one trag i potvrda mog zalaganja i truda - riječi su naše sagovornice.

Kontrolni trening

Nada se da će njen talent biti prepoznat i da će zaigrati u nekom većem klubu.

- Očekujem da i ove godine igram LM ZDK na kantonalnom nivou, A1 ligu za žene na federalnom, Žensku Omladinsku Ligu BiH na nivou države te WABA međunarodnu ligu. Želja mi je da skauti primijete moj talent te da idem dalje, u veći klub, jer osjećam da sam spremna za to - kaže ambiciozna Tešanjka.

Talentirana košarkašica iz Tešnja nedavno je odradila kontrolni trening za U-16 reprezentaciju BiH. 

- Moja neostvarena želja je da zaigram za reprezentaciju BIH. Ne želim biti prerano optimistična, samo se nadam da će selektor i ostali koji se pitaju i odlučuju vidjeti i prepoznati moj rad, volju, želju, trud i zalaganje koje sam pružila na kontrolnom treningu te sve ono što mogu pružiti ubuduće - naglašava mlada košarkašica, pred kojom je blistava sportska karijera. 

Smatra da je ženska košarka zapostavljena u BiH, ali i da ima određenih pomaka u pozitivnom smislu.

- To nije problem samo u našoj državi nego i u svijetu. Uporedite, recimo, gledanost i propraćenost utakmica NBA i WNBA. Međutim, drago mi je vidjeti da se stvari mijenjaju i idu nabolje. Konkretno mislim na rad KSBiH i formiranje svih starosnih selekcija ženskih reprezentacija BiH - ističe naša sagovornica.

Igrala protiv najboljih

Mlada Tešanjka redovno prati NBA i evropsku košarku.

- Majkl Džordan (Michael Jordan) je razlog zbog kojeg sam zavoljela košarku, iako sam suviše mlada da bih gledala njegove utakmice kada je on i igrao, uživala sam u njegovim potezima gledajući ih na internetu. Osim njega, omiljeni košarkaši su mi Rasel Vestbruk (Russell Westbrook) i Luka Dončić, dok su mi Portland trejl blejzersi i Crvena zvezda omiljeni klubovi - kaže mlada nada bh. ženske košarke.

Otkrila nam je i svoje planove u budućnosti.

- Zahvalna sam i sretna što mi je košarka omogućila da igram protiv nekih od naših i evropskih najboljih klubova i košarkašica, da upoznam legende naše ženske košarke, poznate košarkaše te da puno putujem. Planiram se ovo ljeto spremati kako bih prošla testiranje i putem programa za razmjenu učenika otišla jednu godinu na školovanje u SAD, zatim što boljim uspjehom završiti srednju školu, studirati jezike i, naravno, uz sve to, igrati košarku - zaključuje Iman Turković, kojoj su porodica i prijatelji najveća životna podrška.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.