KOŠARKA

Magična noć Paskala Sijakama: Toronto poveo protiv Golden stejta

A. Ču. / Avaz.ba

31.5.2019

Košarkaši Toronta napravili su korak dalje nakon eliminacije Milvokija, pa su u prvom meču borbe za prsten na svom terenu savladali favorizirani Golden stejt sa 118:109 nošeni sjajnom partijom neočekivanog junaka Paskala Sijakama (Pascal).

Reptorsi su eliminacijom Baksa u finalu plej-ofa Istočne konferencije napravili ogromnu stvar za klub, pa i ne čudi što je od momenta okončanja te serije nastala istinska ludnica u Kanadi. Svi žive za Toronto i borbu za prsten, što se najbolje vidjelo u prvom meču finalnog okršaja protiv aktuelnih šampiona.

Voriorsi su bili bez udarne zvijezde Kevina Duranta, koji je još protiv Hjustona doživio povredu i nije uspio da se oporavi pred duel sa Torontom. 

Domaćin je od druge polovine druge četvrtine dominirao i znao je da odbije svaki nalet Stiva Karija (Steve Curry)i saigrača. Upravo je u tom dijelu meča stekao i devet poena prednosti, da bi vodstvo domaćih dodatno naraslo u trećoj četvrtini, kada je ono bilo i dvocifreno.  

U tim trenucima je u junaka izrastao čovjek od koga to niko nije mogao da očekuje - Paskal Sijakam. Igrao je kao u transu na ovom meču, a posebno u trećoj četvrtini, u kojoj je Golden stejtu sasuo 14 poena, pa i ne čudi što šampion nije uspio prići i ugroziti pobjedu Reptorsa.

Jednostavno, za njega nije bilo rješenja, a koliko je zapravo Kamerunac bio raspoložen, svjedoči to što ga nije mogao zaustaviti ni najbolji defanzivac lige, Drejmond Grin (Draymond Green).

Sijakam je do kraja postigao 32 poena, a imao je osam skokova i pet asistencija. Odličnu podršku je imao od Kavaja Lenarda (23 poena), Marka Gasola (20) i Freda Vanvlita (15). 

U redovima Golden Stejta istakli su se Stef Kari sa 34 i Klej Tompson sa 21 košem, dok je Drejmond Grin meč okončao sa tripl-dabl učinkom od po 10 poena, skokova i asistencija. 

Drugi meč serije igra se u noći između nedjelje i ponedjeljka (u dva sata po srednjeevropskom vremenu), takođe u Torontu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.