KOŠARKA

Ne razmišljamo o saradnji sa Bosnom

ABA 2 ligu ćemo igrati u podmlađenom sastavu, kaže Selimović

Sarajevski klub nije se uspio domoći titule. Ž. Miličević

E. J.

2.6.2019

Košarkaši Sparsa okončali su sezonu u kojoj su imali šansu da se napokon domognu toliko željene titule prvaka Bosne i Hercegovine. Jednu ruku praktično su imali na peharu, ali ga na kraju nisu uspjeli ugrabiti.

Vodstvo od 2:1 u pobjedama u seriji i meč-lopta na domaćem terenu nisu bili dovoljni. Široki je uspio u Sarajevu izjednačiti na 2:2 i, na kraju, pred svojom publikom, u dvorani Pecara, po deseti put postati prvak BiH.

Bez titule 

Tako će Spars morati čekati novu šansu za trofej, mada je ova bila više nego idealna...

- Naravno da postoji doza razočarenja, jer smo bili blizu, ali takav je sport. Mislim da se odlučujućim pokazalo odsustvo našeg plejmejkera Nemanje Protića, koji nije mogao igrati zbog povrede - rekao je Nermin Selimović, direktor Sparsa.

Plasman u finale ipak je donio utješnu nagradu, a to je ponovni plasman u Drugu regionalnu ABA ligu.

No, za razliku od prošle sezone, u kojoj su se borili za vrh tabele (igrali polufinale), rezultatske ambicije vjerovatno će biti skromnije, jer je u planu značajno podmlađivanje ekipe.

- ABA 2 ligu ćemo sigurno igrati, ali sa osloncem na mlađe igrače. Većini starijih prvotimaca su istekli ugovori i, kako sada stvari stoje, nećemo im ponuditi nove.

Oslonac će biti mladi igrači koji su pod ugovorom. To su Slobodan Jovanović, Sandi Grubelić, Ibrahim Durmo, Kenan Kamenjaš i Refik Bašić. Njima ćemo dodati još nekoliko perspektivnih košarkaša, uključujući juniore iz našeg omladinskog pogona - kaže Selimović.

Selimović: Šansa i juniorima

Direktora Sparsa pitali smo i da li je istina da će Spars potpisati ugovor sa gradskim rivalom, Košarkaškim klubom Bosna, i zauzeti mjesto KK Royal, odnosno nastupati ubuduće pod imenom i grbom bivšeg prvaka Evrope koji zbog dugovanja odavno ne može samostalno funkcionirati.

Unaprijediti ekipu

- Postoji inicijativa pojedinih ljudi, ali to su u ovom momentu možda samo nečije želje jer do nas nikakve konkretne informacije nisu došle, pa i ne razmišljamo o tome.

Mi smo fokusirani na Spars, na unapređenje kluba u svim njegovim segmenatima - rekao je Selimović.

Trenerske dileme

Kad je u pitanju trenerska pozicija prvog tima, Selimović kaže da se tek treba razgovarati na tu temu.

- Naš dugogodišnji trener Marko Trbić sigurno će ostati u klubu, a vidjet ćemo da li na dosadašnjoj dužnosti šefa stručnog štaba seniorske ekipe ili će možda preuzeti omladinski pogon kako bismo pojačali taj segment - kaže direktor Sparsa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.