TUŽNO PRISJEĆANJE

Na današnji dan napustio nas je košarkaški Mocart - Dražen Petrović

Bitku za život izgubio u usponu svoje karijere

Dražen Petrović: Poginuo u saobraćajnoj nesreći. Arhiv

Avaz Sport

7.6.2019

Na današnji dan prije 26 godina, 7. juna 1993. godine, u saobraćajnoj nesreći na autocesti kod njemačkoga Ingolštata poginuo je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih sportista regiona.

Dražen Petrović je imao nadimak sportski Mocart, a poginuo je u 29. godini, u usponu svoje karijere. 

On je posljednju utakmicu odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP 1993. godine. 

Hrvatska reprezentacija se iz Poljske vratila avionom, ali je Dražen Petrović na put krenuo automobilom s djevojkom, njemačkom manekenkom Klarom Šalantzi (Clara Szalatzy), koja je bila za volanom.

Klara je vozila crveni Golf, a Dražen je spavao na mjestu suvozača. Oni su udarili u kamion koji se popriječio na putu, a Klara ga nije vidjela pošto je bila slaba vidljivost. 

Dražen Petrović je poginuo, a Klara je prošla s povredama. U automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edebal, koja je sjedila na zadnjem sjedištu, te je zadobila teške povrede, ali se oporavila.

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dvije evropske titule. 

S reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP-u 1990. i bronzu na SP-u 1986. Također, s Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP-u, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barceloni.  

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je Muzejsko-memorijalni centar "Dražen Petrović", uz košarkašku dvoranu, koja također nosi njegovo ime. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.