ITALIJA

Virtus pokupio milion eura i pobjegao u rivalsko takmičenje!

Italijanski klub prekršio ugovor prema kojem je i iduće sezone trebao igrati u Ligi prvaka FIBA

Virtus je dobio pozivnicu i osvojio Ligu prvaka. FIBA

E. J.

10.6.2019

Đani Petrući (Gianni Petrucci), predsjednik Košarkaškog saveza Italije (FIP), ogorčen je zbog odluke Virtusa iz Bolonje da raskine ugovor sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA) o nastupu u Ligi prvaka FIBA kako bi pristupio Eurokupu, koji se igra pod okriljem konkurentske Eurolige.

Virtus je prošle sezone dobio pozivnicu za Ligu prvaka i uspio je osvojiti titulu. No, sada je okrenuo leđa FIBA-i i pristupio takmičenju koje je, kao dio Eurolige, u privatnim rukama, prenosi "La Gazzetta dello Sport".

- Razočaran sam, osjećam se izdanim. Virtus je odlukom da ne igra Ligu prvaka udario šamar i FIBA-i i FIP-u. Prije godinu, oni su dobili pozivnicu uz našu pomoć da bi se vratili u evropska takmičenja. Osvojili su Ligu prvaka i dobili milion eura nagrade, ali su sada prešli u drugo takmičenje iako su potpisali ugovor da će ostati. 

Njihova odluka je veoma loša po imidž FIP-a i sramoti nas na globalnom nivou - rekao je Petrući i dodao da će FIP čak razmotriti povlačenje kandidature za domaćinstvo jedne od grupa na Evropskom prvenstvu 2021. godine, koje organizira FIBA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.