ITALIJA Šok zbog postupka kluba iz Bolonje

Virtus pokupio milion eura i pobjegao u rivalsko takmičenje!

Italijanski klub prekršio ugovor prema kojem je i iduće sezone trebao igrati u Ligi prvaka FIBA

Piše: E. J.

Virtus je dobio pozivnicu i osvojio Ligu prvaka

Foto: FIBA


Đani Petrući (Gianni Petrucci), predsjednik Košarkaškog saveza Italije (FIP), ogorčen je zbog odluke Virtusa iz Bolonje da raskine ugovor sa Međunarodnom košarkaškom federacijom (FIBA) o nastupu u Ligi prvaka FIBA kako bi pristupio Eurokupu, koji se igra pod okriljem konkurentske Eurolige.

Virtus je prošle sezone dobio pozivnicu za Ligu prvaka i uspio je osvojiti titulu. No, sada je okrenuo leđa FIBA-i i pristupio takmičenju koje je, kao dio Eurolige, u privatnim rukama, prenosi "La Gazzetta dello Sport".

- Razočaran sam, osjećam se izdanim. Virtus je odlukom da ne igra Ligu prvaka udario šamar i FIBA-i i FIP-u. Prije godinu, oni su dobili pozivnicu uz našu pomoć da bi se vratili u evropska takmičenja. Osvojili su Ligu prvaka i dobili milion eura nagrade, ali su sada prešli u drugo takmičenje iako su potpisali ugovor da će ostati. 

Njihova odluka je veoma loša po imidž FIP-a i sramoti nas na globalnom nivou - rekao je Petrući i dodao da će FIP čak razmotriti povlačenje kandidature za domaćinstvo jedne od grupa na Evropskom prvenstvu 2021. godine, koje organizira FIBA. 

NA VRH