KOŠARKA

Toronto srušio dominaciju Golden stejta: Kralj je mrtav, živio kralj

Reptorsi stigli do svoje prve titule u historiji

Toronto je dobio 4:2 u seriji. AFP

A. Ču. / Avaz.ba

14.6.2019

Prvi put u historiji Toronto reptorsi su postali prvaci NBA lige, prekinuvši na zaprepaštenje ogromne većine, dominaciju Golden stejta.

Kanađani su u šestoj utakmici slavili 114:110 i pobijedili u seriji 4:2.

Izmučeni Voriorsi bez Kevina Duranta nisu imali čemu da se nadaju. Borili su se hrabro, dostojno titule i dinastije koju su napravili, ali titula ide na sjever.

"Mi smo sjever", odjekivalo je u Ouklendu.

U samom finišu poslije promašene trojke Karija (Curry), Voriorsi su "zvali" tajm-aut koji nisu imali, uslijedili su tehnička i bacanje, a onda je Lenard (Leonard) zapečatio sudbinu rivala.

Ovo je bio poslednji meč u istoriji Voriorsa u "Oraklu", sele se u novu dvoranu, izgubili su dva tri meča u seriji kod kuće, ali bez obzira, navijači su ih pozdravili ovacijama.

Voriorskima se osim Duranta povrijedio i Klej Tompson (Clay Thompson) koji je do tog trenutka dao 30 poena, Kari je ubacio 21, ali je loše šutirao. Veteran Iguodala je postigao 22, ali njegova najbolja utakmica finalne serije ostala bez efekta.

Reptorsi su u 24. godini svog postojanja, uspjeli da se vrate poslije 0:2 protiv Baksa, dobiju finale konferencije, a onda i iskoriste svoju šansu u finalu, mada se tome malo ko nadao.

Sinoć su Lori i Siakam dali po 26 poena, Lenard 22, Ibaka je dodao 15 i nadoknadio slabu partiju Gasola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.