NBA

Nude mu deset miliona dolara godišnje, a nije igrač!

Tvorac šampionskog tima Toronta mogao bi promijeniti klupsku sredinu

Uđiri sa peharom: Rizik se isplatio. AFP

E. J.

14.6.2019

Vašington vizardsi pripremili su jednu od najvećih finansijskih ponuda koju je ikad dobio neki operativac u NBA ligi za košarkaše. Kako prenose američki mediji, Vizardsi su Masaiju Uđiriju (Ujiri) spremni ponuditi višegodišnji ugovor, vrijedan deset miliona dolara po sezoni, kao i udio u vlasništvu kluba.

Uđiri (48), koji je odrastao u Nigeriji, ovako visok rejting stekao je kao tvorac šampionskog tima Toronto reptorsa u ulozi predsjednika za košarkaške operacije novih NBA prvaka.

Vizionarski potezi 

Sada kao vizionarski potez izgleda Uđirijeva odluka da prošle godine, nakon poraza u drugom krugu plej-ofa od Klivlend kavalirsa, otpusti Dvejna Kejsija (Dwane Casey), koji je potom dobio nagradu za najboljeg trenera u NBA ligi.

Još je više Uđiri šokirao NBA javnost izborom Kejsijevog nasljednika, a to je bio dotadašnji pomoćnik u štabu Reptorsa, Nik Nurs (Nick Nurse).

- Mi smo vrijedan, borben tim, a Nik je prava osoba koja svoju radnu etiku može prenijeti na kompletnu organizaciju - rekao je tada Uđiri.

Ništa manje šokantne, ali, ispostavit će se genijalne poteze, Uđiri je pravio i u igračkom kadru. Prošlog ljeta odrekao se klupske legende Demara Derozena (DeMar DeRozan) kojeg je ustupio San Antonio sparsima u zamjenu za nezadovoljnog Kavaija Lenarda (Kawhi Leonard).

Dolazak Lenarda

Bio je to rizik koji se isplatio. Lenard je 2014. godine predvodio Sparse do NBA titule, osvojivši MVP priznanje za najboljeg igrača finalne serije, ali je propustio gotovo kompletnu prošlu sezonu zbog povrede te je ušao u sukob sa čelnicima teksaških "Mamuza".

Međutim, u Reptorsima je briljirao, sa rekordom karijere od 26,6 poena i 7,3 skoka, predvodivši Reptorse do drugog najboljeg omjera lige (58-24). Blistao je i plej-ofu, naročito u finalu protiv Golden stejt voriorsa u kojem je imao više od 28 poena u prosjeku te je pokupio još jednu MVP nagradu.

Sjajan potez Uđiri je povukao i u februaru, u drugom dijelu regularne sezone, kada je uoči isteka roka za razmjene igrača iz Memfis grizlisa doveo iskusnog španskog centra Marka Gasola (Marc), dodajući mladoj ekipi čvrstog i iskusnog defanzivca.

Ostaje da vidimo da li će Reptorsi plesati samo jedno ljeto ili je, možda, ovo početak stvaranja nove NBA dinastije. Mnogo toga će ovisiti i od Uđirijeve odluke da li će prihvatiti bogatu ponudu iz američke prijestonice…

Igrao u Evropi

Uđiri, koji je rođen u Engleskoj, ali se u djetinjstvu vratio u Nigeriju, domovinu svojih roditelja, bio je aktivan košarkaš. Igrao je u Engleskoj, Belgiji, Njemačkoj, Danskoj, Finskoj… U Nigeriji je radio kao trener mlađih kategorija.

NBA karijeru je počeo kao volonter, na poziciji skauta, u ekipi Orlando medžika. Tu su ga primijetili Denver nagetsi i angažirali kao međunarodnog skauta. Prije 11 godina stigao je u Toronto reptorse kao pomoćnik generalnog menadžera, da bi se već 2010. vratio u Nagetse, ali ovaj put u ulozi generalnog menadžera. Za svoj učinak u Denveru nagrađen je 2013. priznanjem za NBA operativca godine, kao prvi stranac koji je osvojio to priznanje.

U maju 2013. uslijedio je novi dolazak u Kanadu. Sa Reptorsima je potpisao ugovor na pet godina vrijedan 15 miliona kao generalni menadžer. Prije tri godine unaprijeđen je u predsjednika kluba.

Policijska istraga

Uđiri se po završetku finalne utakmice u Oklendu našao u centru kontroverze. Naime, provodi se istraga nad Uđirijem, jer je on, prema navodima policije, nakon završetka šestog meča NBA finala protiv domaćih Golden stejt voriorsa, ignoriravši zahtjev da pokaže akreditaciju, odgurnuo jednog policijskog službenika i ušao na teren prilikom dodjele pehara.

Uđiri je finiš meča posmatrao na televizijskom ekranu u tunelu ispred svlačionice Reptorsa, a potom je krenuo na parket da bi se priključio slavlju svog tima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.