TRENERI

Bosnić za "Avaz": Radujem se novom izazovu u Belgiji

U klubu nisu pravili probleme u vezi s angažmanom u reprezentaciji, što mi je bilo veoma bitno, kaže selektor "Zmajeva"

Bosnić: Okupljanje u Sarajevu. Arhiv

E. JESENKOVIĆ

21.6.2019

Selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić na pripreme "Zmajeva" stiže kao trener Monsa. 

Samo što je završeno prvenstvo Švicarske, u kojem je sa svojim Ženeva lajonsima stigao do finala plej-ofa (poraz od Friburga), 43-godišnji stručnjak iz Sarajeva odlučio je promijeniti klupsku sredinu. Između više ponuda, odlučio je izabrati upravo onu iz Belgije.

- Radujem se novom izazovu i novoj ligi, pogotovo što je Mons dobro organiziran klub, s bogatom tradicijom. Belgijska liga je veoma kvalitetna, mnogo ekipa igra i evropska takmičenja. Moram napraviti totalnu rekonstrukciju tima i početi od nule - kaže Bosnić za naš list.

Naglašava da novi klupski angažman neće utjecati na njegov status u reprezentaciji, odnosno ostanak na klupi "Zmajeva" koje vodi od prošlog novembra.

- Moram istaći da su ljudi iz Monsa bili veoma strpljivi i nisu mi pravili nikakav problem da nastavim voditi reprezentaciju BiH, za razliku od drugih klubova s kojima sam bio u pregovorima tokom proljeća. To je bio veoma važan detalj, koji je odlučio prilikom konačnog izbora - kaže Bosnić.

Kao što je ranije najavio, Bosnić će ovog ljeta okupiti reprezentaciju kako bi, prije svega, provjerio mlađe igrače. Okupljanje je zakazano za 28. juni u Sarajevu. Potom slijedi nastup na turniru u Kini, koji će biti održan od 12. do 22. jula.

- Veoma se radujem novom okupljanju i kvalitetnom radu. Naš zajednički cilj je da u ovom razdoblju provjerimo igrače koje nismo uspjeli vidjeti u prethodnom ciklusu. Fokus će biti na mlađim igračima koji trebaju da dobiju više prostora u ovom razdoblju.

Očekuje nas naporan rad u Sarajevu i veći broj utakmica u Kini, što će nam mnogo pomoći u selektiranju igrača za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje počinje u novembru - rekao je Bosnić.

Spisak igrača 

Na spisku selektora Bosnića nalaze se sljedeći igrači: Sani Čampara, Amar Gegić, Amar Balić, Adi Zahiragić, Almir Hasandić, Adin Vrabac, Rijad Avdić, Njegoš Sikiraš, Kenan Kamenjaš, Amar Alibegović, Ismet Sejfić, Emir Ahmedović, Samir Šehić, Mirza Bulić, Nedžad Muratović, Ibrahim Durmo i Abdulah Kamarić.

Zbog klupskih obaveza i zdravstvenih problema priprema su oslobođeni Dario Drežnjak, Nedim Đedović, Ajdin Penava, Darko Talić, Haris Delalić, Draško Knežević, Aleksa Gatarić, Nedim Buza, Karlo Matković, Jure Garza. Edin Atić, Aleksandar Lazić, Miralem Halilović i Emir Sulejmanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.