SARAJEVO

"Zmajevi" se okupljaju: Na Ilidži zalet za Kinu

Podmlađena selekcija "Zmajeva" na Ilidži. M. Kadrić

E. J.

28.6.2019

Na ilidži se okupila košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine koja će se u podmlađenom sastavu pripremati za nastup na turniru u Kini, gdje će boraviti od 12. do 22. jula. Na okupljanje su, između ostalih, stigli Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Nedžad Muratović, Adin Vrabac...

Prije odlaska u Aziju, selektor Vedran Bosnić će u Sarajevu trenirati sa igračima od kojih će pokušati selektirati što je više imena za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Američko pojačanje

- Očekuje nas naporan rad u Sarajevu, kao i veći broj utakmica na turniru u Kini. Sve to mnogo će nam pomoći u selektiranju igrača za kvalifikacije koje počinje u novembru - rekao je uoči okupljanja Bosnić, koji je još u finišu kvalifikacija za SP otvorio prostor mlađim košarkašima.

U borbi za EP trebalo bi im pomoći jedno novo, ali već prekaljeno ime. Na prijedlog Bosnića, Košarkaški savez BiH je pokrenuo proceduru i počeo prikupljati neophodnu dokumentaciju kako bi Džon Roberson (John) dobio naše državljanstvo i time stekao pravo nastupa u dresu “Zmajeva”.

Roberson (30 godina, 180 centimetara) igra na poziciji plejmejkera. Ima bogatu karijeru u Evropi tokom koje je sarađivao i sa Bosnićem. Naš selektor bio je Robersonu trener u švedskoj ekipi Sedertalje za koju je američki košarkaš nastupao od 2012. do 2014. godine.

- Džon je veoma dobar i karakteran košarkaš. Njegova karijera govori sama za sebe i objašnjava o kakvom se igraču i osobi radi. Veliki je radnik, a njegovo iskustvo može mnogo pomoći našim mladim igračima - rekao je Bosnić.

Kad su u pitanju Robersonovi igrački kvaliteti, odnosno elementi u kojima je najjači, Bosnić je izdvojio sljedeće stvari:

- Roberson je odličan “pick and roll” igrač i sjajan šuter. Raduje me nastavak saradnje sa njim i njegova velika motivacija da pomogne našoj reprezentaciji.

Stiže u Sarajevo 

Iz KSBiH je najavljeno da će Roberson u Sarajevo doći 30. juna kako bi riješio neophodnu administrativnu proceduru, upoznao se sa ekipom i osobljem našeg Saveza.

- Ukoliko sve prođe u najboljem redu, Roberson bi se trebao staviti na raspolaganje selektoru Bosniću tokom sljedećeg ciklusa kvalifikacija - saopćeno je iz KSBiH.

Roberson je prošlu sezonu proveo u Rusiji, u ekipi Jeniseja u čijem je dresu bilježio prosjek od 14,5 poena i 5,6 asistencija za 29,5 minuta u 26 mečeva regionalne VTB lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.