SARAJEVO

Novi Amerikanac u redovima "Zmajeva": Jedva čekam da obučem dres BiH

Bosnić i Roberson sarađivali su još u Švedskoj. Arhiva

Piše: E. J.

30.6.2019

Džon Roberson (John) bit će novi naturalizirani igrač u redovima reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iskusni plejmejker doputovao je danas u Sarajevo kako bi uz podršku Košarkaškog saveza BiH obavio neophodnu administrativnu proceduru, potrebnu za dobijanje našeg državljanstva te stekao pravo nastupa u bh. dresu.

Košarkaš koji je sarađivao sa Vedranom Bosnićem još u vrijeme dok je naš selektor vodio švedsku ekipu Sedertalje pokazao je veliki entuzijazam, kako zbog prijema u Sarajevu i reprezentaciji, tako i željom da zaigra za "Zmajeve".

- Kad mi je Vedran spomenuo mogućnost da igram za reprezentaciju BiH odmah sam prihvatio. Jedva čeka da obučem dres reprezentacije - rekao je 30-godišnji plejmejker za naš portal.

Roberson je već i trenirao sa budućim reprezentativnim saigračima, koje za desetak dana očekuje put u Kinu, gdje će odigrati veći broj kontrolnih mečeva. Roberson će u Sarajevu boraviti do utorka nakon čega će se vratiti kući.

Njegov zvanični debi trebao bi uslijediti u novembru, na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. Roberson (180 centimetara) izgradio je respektabilnu karijeru u Evropi. Bosnić mu je bio trener u Sedertalju za koji je američki košarkaš nastupao od 2012. do 2014.

Prije dvije godine kao igrač Šalona Roberson je osvojio naslov prvaka Francuske, uz prosjek od 16,1 poen i 6,6 asistencija. Prošlu sezonu proveo u Rusiji, u ekipi Jeniseja u čijem je dresu bilježio prosjek od 14,5 poena i 5,6 asistencija za 29,5 minuta u 26 mečeva regionalne VTB lige. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.