SARAJEVO

Spars odustao od saradnje, sve manje šansi za spas prvaka Evrope

Bosna-Royal ispao je iz najvišeg ranga bh. košarke. Arhiva

E. J.

1.7.2019

Čelnici Košarkaškog kluba Spars su uoči današnje sjednice Skupštine KK Bosna odustali od inicijative koju su nedavno pokrenule gradske i kantonalne vlasti, a to je da se agonija "Studenata" prekine saradnjom sa aktuelnim viceprvakom Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, rad KK Bosna je zbog milionskih dugovanja već godinama praktično zamrznut, odnosno sveden na rijetke sjednice Upravnog odbora, Skupštine i drugih klupskih tijela. Klub ne posluje, igrački i stručni kadar ne postoje, a kako bi se barem takmičarski sačuvao brend nekadašnjeg prvaka Evrope, u oktobru 2014. ime i grb KK Bosna ustupljeni su na korištenje KK Royal.

No, i Royal, koji se takmičio pod nazivom Bosna-Royal, upao je u velike probleme. Ne samo da je sarajevski klub ove godine ispao iz najvišeg ranga bh. košarke, nego je upitno njegovo daljnje funkcioniranje s obzirom na to da je ostao praktično ostao bez kompletnog prvog tima, uz nagomilana finansijska dugovanja.

Stoga je ideja bila da se Skupštini predloži raskid ugovora s Royalom i potpisivanje sličnog sporazuma sa Sparsom. Međutim, kako smo saznali, čelnici Sparsa nisu uvjereni da bi ova saradnja bila uspješna zbog samih odnosa u KK Bosna i KK Royal, ali i dugovanja i mnogih neriješenih pitanja koja se vuku iz prošlosti, pa zvanično nikad nisu uputili poziv za saradnju.

Ostaje nada da su inicijatori održavanja Skupštine ipak pripremili konkretan plan izlaska iz krize, što bi trebala biti svrha današnje sjednice. Za očekivati je da će biti i govora o saradnji sa Royalom, razlozima zbog kojih je Royal dotakao dno te načinu na koji će biti zaštićeni Bosnini interesi kroz saradnju s ovim ili nekim drugim klubom.

Bosnin interes sigurno nije daljnje blamiranje njenog imena i grba, kao što je bio slučaj u prošloj sezoni u kojoj je Bosna-Royal izgubio 25 od 26 prvenstvenih utakmica, uz sve drugo što prati totalni raspad sistema i u ekipi i u klubu!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.