SARAJEVO Porodica velikana bh. sporta preuzela organizaciju Memorijala

Delibašići oduzeli Bosni Kinđeta

E. J.
08.08.2019 14:05

Mirza Delibašić: Bosnu predvodio do evropske titule

Foto: Arhiv

Porodica Mirze Delibašića odlučila je da, nakon posljednjih blamaža u organizaciji Kinđetovog memorijala, uzme stvari u svoje ruke i napokon napravi događaj dostojan legendarnog košarkaša Bosne i jedan od najvećih sportista kojeg je ova država ikad imala.

Vratiti publiku

Danko Delibašić, Kinđetov mlađi sin, potvrdio je za naš list da je porodica na sebe preuzela organizaciju i, uz podršku prijatelja, ali i određenih institucija, planira da početkom septembra dovede u naš glavni grad respektabilne ekipe.

- Uveliko radimo na tome, a ideja je potekla prije godinu od našeg proslavljenog igrača i trenera Nenada Markovića. Potom sam ja razgovarao s našim bivšim reprezentativcem Damirom Krupalijom, koji je na sebe preuzeo kontakte i dogovore s ekipama - kaže Danko.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu bi trebali nastupiti turski prvoligaš Gazijantep s trenerom Nenadom Markovićem, potom ljubljanska Cedevita-Olimpija, crnogorska Budućnost i, kao posebna atrakcija, rumunski Kluž, predvođen bivšim selektorom BiH Duškom Vujoševićem.

  • Danko Delibašić: Dolaze  ugledni klubovi
    Danko Delibašić: Dolaze ugledni klubovi Foto: Arhiv

U odnosu na neka ranija izdanja turnira, koje je skoro u ilegali organizirao Košarkaški klub Bosna, često i bez ikakvih kriterija, dovođenjem klubova kojima, uz dužno poštovanje, nije mjesto na Kinđetovom memorijalu, ovogodišnji turnir napokon bi mogao vratiti publiku u dvoranu.Iz naredne Dankove rečenice jasno je zašto je to tako.

- Problem je kad se turnirom počneš baviti 15 dana prije početka i kad to radi neko ko i ne zna ko je Mirza Delibašić.

Izgubili kredibilitet 

Problem je kad taj neko nema ni blage veze s košarkom, kad je indolentan i kad to radi neko ko je izgubio kredibilitet u košarkaškim krugovima - kaže Delibašić.

Tehnički detalji

Danko kaže da bi se turnir trebao održati početkom septembra u Velikoj dvorani Centra Skenderija "Mirza Delibašić".

- Postoje još neki tehnički detalji koje trebamo otkloniti, želimo da turnir bude organiziran na vrhunskom nivou - kaže Delibašić o turniru koji je prvi put organiziran 2005. godine.

2007. GODINE

Mirza Delibašić uvršten je u Kuću  slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Legendarni košarkaš rođen je 9. januara 1954. u Tuzli. Umro je 8. decembra 2001. u Sarajevu.

Komentari

NA VRH