SARAJEVO

Košarkaški savez BiH se uključuje u organizaciju Kinđetovog memorijala

Mirza Delibašić: Legenda bh. sporta. Arhiv

E. J.

9.8.2019

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine bit će suorganizator Memorijalnog turnira "Mirza Delibašić" u Sarajevu.

Kao što je poznato, porodica legendarnog Kinđeta, nezadovoljna činjenicom da je nivo turnira iz godine u godinu srozavan i postao je praktično nedostojan uspomene na velikana bosanskohercegovačkog sporta, odlučila je uz podršku prijatelja te određenih institucija, preuzeti na sebe organizaciju.

Uspješan sastanak

Pored Kantona Sarajevo, koji će donirati sredstva za održavanje turnira, suorganizator Memorijala, koji bi se trebao održati početkom septembra, bit će Košarkaški savez naše države.

- Upravo smo bili na sastanku sa generalnim sekretarom Saveza Amerom Čolanom, koji je prihvatio naš prijedlog i sa zadovoljstvom mogu potvrditi da će KSBiH biti suorganizator - kaže Danko Delibašić, mlađi Kinđetov sin.

Turnir se održava od 2005. godine. Arhiv

Danko dodaje da je u organizaciju aktivno uključen i dugogodišnji reprezentativac BiH Damir Krupalija, koji je kontaktirao sa potencijalnim učesnicima turnira i dogovorio dolazak u Sarajevo četiri respektabilne ekipe.

Zvanična potvrda

- Nastup su zvanično potvrdili Gazijantep, čiji je trener naš Nenad Marković, zatim Cedevita-Olimpija iz Ljubljane, rumunski klub Kluž, koji vodi bivši selektor naše reprezentacije Duško Vujošević, i crnogorska Budućnost.

Imali smo pozive još nekih poznatih evropskih ekipa koje su, nakon što su čule za sastav učesnika, izrazile želju da nastupe u Sarajevu, ali im ovog puta nismo mogli izaći ususret - kaže Krupalija.

Podsjetimo, turnir je od 2005. organizirao Košarkaški klub Bosna. Nakon što je bivši prvak Evrope zbog finansijskih problema izgubio mogućnost legalnog poslovanja, organizaciju je od 2014. preuzeo KK Royal, kojem su "Studenti" dozvolili korištenje svog imena i grba.

Međutim, i KK Bosna-Royal je zapao u tešku situaciju. Klub je na kraju prošle sezone ispao u niži rang, potresaju ga i veliki finansijski problemi, što je ugrozilo i samo funkcioniranje Royala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.