SARAJEVO

Viceprvak BiH otkrio planove: Manji budžet, iste ambicije

Klub će se osloniti na mlađe igrače. Fena

E. J.

16.8.2019

Podmlađivanje seniorske ekipe s fokusom na vlastite igrače, jačanje omladinskog pogona, ponovno oživljavanje projekta "Spars generacije" i Sportska akademija Spars, glavni su ciljevi sarajevskog košarkaškog kolektiva.

Potpredsjednica OKK Spars Amra Tuzović kaže da aktuelni viceprvak Bosne i Hercegovine u narednu sezonu ulazi s novom energijom, novim ciljevima, ali ne manjim ambicijama. 

Seniorska ekipa

- U prošloj takmičarskoj sezoni imali smo seniorsku ekipu koja je bila sastavljena od iskusnih košarkaša, profesionalaca, skupih igrača. Ove godine ambicije kluba sa da se seniorski tim podmladi, da se da šansa mlađim igračima s fokusom na igrače iz naših omladinskih selekcija. 

Igrači koji budu dovedeni sa strane bit će pažljivo odabrani, vodeći računa o kvalitetu koji treba da ima seniorski sastav da bi mogao da odgovori svim ambicijama, zahtjevima u takmičenjima u ABA 2 ligi, domaćem prvenstvu i kup takmičenju - kazala je Tuzović.

Ona je naglasila da će se omladinske selekcije, po kojima je Spars postao poznat, ponovo podići na veći nivo i najavila da će se u klubu maksimalno posvetiti "proizvodnji" mladih igrača, prenosi Fena.

- Projekat "Spars generacije" treba se maksimalno oživjeti i unaprijediti. Zbog toga je naš dosadašnji trener Marko Trbić odlučio da se maksimalno posveti radu s omladinskim kategorijama - naglasila je Tuzović.

U cilju unapređanja Škole košarke, OKK Spars je formirao sportsku Akademiju Spars, po uzoru na velike evropske klubove. Spars u 2020. slavi 15 godina postojanja i uprava Sparsa želi da to obilježi kroz niz aktivnosti, među kojima je i organizacija 2. memorijalnog turnira "Sabit Hadžić".

Novi trener

Novi trener seniorske ekipe Goran Šehovac kaže da su trenutno u fazi formiranju tima.

- Tu je dosta novih igrača, neki su već potpisali ugovore. Nadam se da ćemo do iduće sedmice kompletirati ekipu, a zatim kroz kontrolne utakmice i treninge utvrditi da li je to konačni roster.

Dosta je novih igrača, morat ćemo se naoružati strpljenjem. Bit će sigurno oscilacija, to je proces, ali ne sumnjam u krajnji rezultat. Ljestvica je podignuta visoko. Spars je prošle sezone igrao završnicu svih takmičenja u kojim je nastupio. U odnosu na prošlu sezonu budžet je smanjen, ali nisu smanjene ambicije. Uz dobar rad i posvećenost pokušat ćemo da dostignemo te sportske ciljeve - kazao je Šehovac.

Dodao je da u klubu rade na dovođenju kvalitetnih pojačanja, mladih igrača, kojim će ovo biti dobra prilika da se kroz ABA 2 i bh. ligu promovišu i napreduju.

- Ne bih konkretno o imenima u ovom trenutku. U klubu trenutno imamo tri igrača od prošle sezone pod ugovorom, to su Grubelić, Jovanović i Kamanjaš, kojim će biti priključeni igrači iz omladinskog pogona, a potpisali su još Đekić i Memić.

Neki igrači su došli na probu, a neki tek trebaju da dođu, tako da ćemo iduću sedmicu iskoristiti da iskristališemo ekipu s kojom ćemo krenuti na bazične pripreme - kazao je Šehovac.

Prvu zvaničnu utakmicu u novoj sezoni Sparsi će igrati 2. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.