KOŠARKA

Šok za svjetske prvake: Izgubili nakon 13 godina

Susret odigran pred više od 52.000 gledalaca. AFP

E. J.

25.8.2019

Peti Mils (Patty Mills) bio je junak u košarkaškoj reprezentaciji Australije koja je prvi put u historiji savladala Sjedinjene Američke Države i to u pripremnom meču uoči Svjetskog prvenstva u Kini, koje počinje 31. avgusta.

Iskusni NBA plejmejker, član San Antonio sparsa, blistao je sa 30 poena protiv aktuelnih svjetskih prvaka, koje vodi njegov klupski trener, čuveni Greg Popović (Gregg Popovich), sa 98:94.

NBA veterani

Susretu na fudbalskom stadionu Marvel u Melburnu prisustvovalo je 52.079 gledalaca, što je rekordna posjeta jednoj košarkaškoj utakmici u Australiji.

U domaćim redovima zapaženu igru pružila su još dvojica prekaljenih NBA veterana.

Centar Endrju Bogut (Andrew) dodao je 16 poena, devet skokova i četiri asistencije te krilo Džo Ingls (Joe Ingles) 15 poena i sedam asistencija.

- Podrška je bila fantastična. Ponosni smo na to što smo se predstavili u najboljem svjetlu. Sve radimo kao tim, kao grupa. Ovo je velika stvar za nas. Lijepo je vidjeti napredak - rekao je Mils.

Bek Boston seltiksa Kemba Voker (Walker) predvodio je goste sa 22 poena i Harison Barns (Harrison Barnes) dodao je 20, što nije pomoglo Amerikancima da izbjegnu prvi poraz na međunarodnoj sceni nakon 78 pobjeda zaredom!

Posljednji neuspjeh su prethodno pretrpjeli još 2006. godine, u polufinalu Svjetskog prvenstva u Japanu protiv Grčke.

Naučili lekciju 

- Više su željeli pobjedu od nas. Lekcija je naučena - rekao je Voker.

Selekciji SAD nastup na šampionatu u Kini otkazao je veliki broj zvijezda američke NBA lige, ali Popović i dalje na raspolaganju ima dovoljno kvalitetnih i talentiranih igrača.

Oni su u prvom međusobnom meču u Melburnu savladali Australiju sa sigurnih 102:86, a prije toga i svjetske viceprvake Špance sa 90:81 u Anahajmu.

- Moramo čestitati domaćinu, bili su sjajni. Mi smo izgledali konfuzno u pojedinim momentima. Nešto od toga je očekivano, jer je ovo nova grupa, koja pokušava da nauči sistem - rekao je Popović čiji je tim ispustio deset poena prednosti iz treće četvrtine.

 5

velikih takmičenja zaredom (Olimpijske igre 2008, 2012, 2016, Svjetsko prvenstvo  2010, 2014) osvojila je reprezentacija SAD bez poraza

30

pobjeda u isto toliko mečeva do ovog duela imali su Amerikanci protiv Australije



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.