KINA

Brajant upozorio zemljake: Amerikanci više nisu nepobjedivi

Mičel: Adut oslabljenog američkog tima. AFP

E. J.

1.9.2019

- Nemojte se opustiti - poručio je Kobi Brajant (Kobe Bryant) reprezentativcima Sjedinjenih Američkih Država uoči prvog meča protiv Češke (danas, 14.30 sati), koji njegove zemljake očekuje na Svjetskom prvenstvu u Kini.

Legendarni NBA košarkaš i dvostruki olimpijski prvak dobro zna zašto je to uradio, jer čak i velesila kao što je Amerika, ne može biti bezbrižna nakon što je dvadesetak vodećih NBA zvijezda otkazalo nastup na SP-u.

Prekinuta serija

Porazom u Australiji prije nekoliko dana prekinuta je serija od 78 pobjeda zaredom u posljednjih 13 godina, što govori da je aktuelna američka ekipa daleko od statusa nepobjedive, kakav su imale prethodne “kaznene ekspedicije” (pet uzastopnih titula na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama).

I tako ranjena, ekipa selektora Grega Popovića (Gregg Popovich), predvođena odličnim bekovima Kembom Vokerom (Walker) i Donovanom Mičelom (Mitchell), ipak se nalazi na prvoj poziciji kad su u pitanju favoriti.

No, konkurencija će biti žešća nego ikad. Srbija, na krilima kandidata za prošlosezonski MVP trofej za najboljeg NBA igrača Nikole Jokića te odličnog strijelca Bogdana Bogdanovića, ne krije da želi finale s Amerikancima.

Srbija se jučer u prvom kolu grupe D lako obračunala sa Angolom (105:59) u Fošanu uz 24 poena Bogdanovića, dok je Jokić dodao 14 poena, šest asistencija i pet skokova.

Grčki adut je aktuelni MVP NBA lige Janis Antetokumpo, dok je sjajni centar Rudi Gober (Rudy Gobert) glavni bedem Francuza, čija polovina tima ima NBA iskustvo.

Finale u Pekingu

I Španci su u krugu favorita za najviši plasman, a ozbiljan sastav ima i Italija koja je na startu razbila Filipine (108:62).

Inače, prva faza u grupi E ne bi trebala biti previše zahtjevna za Amerikance, branioce naslova, kojima će se suprotstaviti Češka, Turska i Japan.

No, u eliminacijskim utakmicama prostor za greške Popovićevih izabranika bit će mnogo manji i, kao što je košarkaški svijet vidio u njihovom pripremnom duelu protiv Australije, u jednom meču sve je moguće.

Prema sistemu takmičenja, po dva najbolja tima iz osam grupa formirat će nove četiri grupe (prenose se bodovi iz prve faze) iz kojih dva prvoplasirana idu u četvrtfinale.

Utakmice Svjetskog prvenstva igrat će se u osam kineskih gradova, a finale je na rasporedu 15. septembra u Pekingu.

Danas je na rasporedu preostalih osam mečeva prvog kola.

Rezultati : GRUPA A: Poljska - Venecuela 80:69, Obala Slonovače - Kina 55:70. GRUPA B: Rusija - Nigerija 82:77, Argentina - Južna Koreja 95:69. GRUPA C: Iran - Portoriko 81:83, Španija - Tunis 101:62. GRUPA D: Angola - Srbija 59:105, Filipini - Italija 62:108.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.