SVJETSKO PRVENSTVO

Aco Petrović nakon historijske pobjede protiv Grčke: Moj 40-godišnjak je isprašio zadnjicu najboljem NBA igraču

Na dvije sekunde do kraja utakmice, pri rezultatu 79:76 za Brazil, Kostas Slukas je fauliran pri šutu za tri poena

Petrović. Arhiv

Avaz Sport

4.9.2019

U drugom kolu grupe F Brazil je pobijedio Grčku 79:78. Brazil je utakmicu prelomio sjajnom igrom u trećoj četvrtini, koju su riješili u svoju korist sa 26:13. ''Karioke'' nakon dvije odigrane utakmice u grupi F imaju dvije pobjede.

Iako su Grci bolje ušli u meč, izabranici Aleksandra Petrovića su pred kraj druge i u trećoj četvrtini preokrenuli utakmicu u svoju korist, a do kraja meča je viđeno mnogo uzbuđenja. Na dvije sekunde do kraja utakmice, pri rezultatu 79:76 za Brazil, Kostas Slukas je fauliran pri šutu za tri poena, a pogodio je dva od tri slobodna bacanja, nakon čega je Brazil mogao da slavi. 

- Ovo je bila historijska utakmica za Brazil. Bili su domaćin Olimpijskih igara 2016. godine i nisu imali veliki uspjeh, pa je ova pobjeda bila za nas od ogromnog značaja. Odličan početak treće četvrtine pomogao nam je da preuzmemo kontrolu nad utakmicom - rekao je Petrović, nekadašnji selektor naše reprezentacije, te dodao:

- Pomoglo mi je dugogodišnje iskustvo igranja protiv Grka, ali i pripremni mečevi, uz skautiranje mečeva Milvokija iz završnice posljednjeg NBA plej-ofa. Ova utakmica je razlog zašto svi toliko volimo ovu igru. Imamo 23-godišnjaka koji je najbolji igrač NBA lige. I ko ga je zaustavio? Moj 40-godišnjak Aleks Garsija, koji mu je isprašio zadnjicu.

Najefikasniji u Brazilu bio je Anderson Varežao sa 22 poena, devet skokova i dvije asistencije, a pratili su ga Markinjos Sousa sa 15 i Leandrinjo Barbosa i Aleks Garsija sa 13 poena.

U poraženoj ekipi Jorgos Printezis je upisao 20 poena, četiri skoka i dvije asistencije, dok je Nik Kalates zabilježio 16 poena, sedam skokova, četiri asistencije, ali i pet izgubljenih lopti. Janis Antetokumpo meč je završio je sa 13 poena, četiri skoka, tri ukradene i tri izgubljene lopte.

Ove dvije reprezentacije nastavljaju takmičenje u četvrtak. Brazil će tada igrati protiv Crne Gore, a Grčka protiv Novog Zelanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.