KOŠARKA

U Sarajevo stigao i Duško Vujošević: Predvodi ekipu Kluža na Kinđetovom memorijalu

Vujošević: Ponovo u glavnom gradu BiH. Arhiv

E. J.

5.9.2019

Porodica Mirze Delibašića, uz podršku prijatelja, Kantona Sarajevo, kao i sponzora, organizirat će 6. i 7. septembra Memorijalni turnir u znak sjećanja na legendarnog košarkaša i jednog od najvećih bosanskohercegovačkih sportista svih vremena.

Bit će ovo 15. izdanje Memorijala koji je do sada organizirao Košarkaški klub Bosna, odnosno KK Bosna-Royal. No, nakon što je turnir posljednjih godina pao na niske grane, porodica je odlučila preuzeti stvari u svoje ruke...

Plemenite namjere

Tako se u dopisu upućenom medijima, koji je potpisao Kinđetov mlađi sin Danko Delibašić, naglašava da je cilj reanimacija turnira koji je prethodnih godina doživio sunovrat, čija je reputacija narušena, a koji nosi ime bh. sportskog velikana.

- Nadamo se da ćete prepoznati naše plemenite namjere da se imena Mirze Delibašića sjećamo s dostojanstvom te da tradicionalni turnir u Kinđetovo ime etabliramo ponovo kao događaj za čije će se učešće košarkaški klubovi širom Evrope drage volje odazivati - objavio je Delibašić. 

Na respektabilnoj listi učesnika nalaze se ljubljanska Cedevita Olimpija i podgorička Budućnost, koje očekuje nastup u Eurokupu, drugom po snazi kontinentalnom takmičenju, te turski prvoligaš Gazijantep i rumunski Kluž.

Peto mjesto

Posljednja dva kluba naročito su interesantna jer ih predvode bivši selektori BiH, naš proslavljeni košarkaš Nenad Marković (Gazijantep) i Duško Vujošević (Kluž), koji je od ove sezone angažiran u rumunskom klubu te je sa ekipom jutros doputovao u Sarajevo.

Gazijantep je prošle sezone zauzeo peto mjesto u veoma jakom šampionatu Turske i igrat će u Ligi prvaka FIBA, dok će Kluž nastupati u Eurokupu FIBA.

Raspored

Prvog dana turnira (6. september) u polufinalu će igrati Gazijantep - Cedevita Olimpija (17 sati) i Kluž - Budućnost (20). U subotu su na rasporedu mečevi za treće i prvo mjesto u istim terminima. Svi susreti bit će igrani u dvorani Skenderija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.