KINA

Amerikanci razbili Brazil, sudije izbacile Acu Petrovića!

Mičel (SAD) u duelu sa Varežaom (Brazil). AFP

E. J.

9.9.2019

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kini igrat će protiv Francuske. Amerikanci, koji brane naslov te važe za velikog favorita i na ovogodišnjem šampionatu, petu uzastopnu pobjedu upisali su protiv Brazila (89:73).

Selektor Brazila i bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović meč je završio već u prvom poluvremenu. Popularni Aco bio je ogorčen odlukama sudija te je zaradio dvije tehničke greške, a time i isključenje.

Amerikanci su ovom pobjedom potvrdili prvo mjesto u grupi K, pa će u četvrtfinalu ići na drugog iz grupe J. To su "Trikolori" koji su u odlučujućem susretu za prvo mjesto u grupi L izgubili od Australije (98:100).

Time su Australci u četvrtfinalu izbjegli američke NBA zvijezde te će protiv mnogo lakšeg rivala Češke tražiti put do polufinala. S druge strane, čini se da će američka selekcija, koju vodi slavni trener Greg Popović (Popovich), imati najteži put do finala. 

Petrović: Ništa od četvrtfinala. AFP

Prvo ih čekaju veoma jaki Francuzi, koji se također oslanjaju na NBA igrače, a ako ih prođu, vjerovatno bi ih u duelu za finale čekala Srbija, koja također ima šampionske ambicije. Bolji iz duela Australija - Češka ide na pobjednika četvrtfinalnog para Španija - Poljska. Grčkoj je za četvrtfinale bila potrebna pobjeda od najmanje 12 poena razlike nad Česima, ali u tome nisu uspjeli.

Na mečeva SP-a moguće se kladiti u kladionici Mozzart. Sutra su na rasporedu mečevi Argentina - Srbija i Španija - Poljska. Kvota na pobjedu Srbije je 1.15, a Argentine 6.00. I Španija je favorit protiv Poljske, sa kvotom 1.05. Kvota na Poljsku je 10.0.

Rezultati: Dominikanska Republika - Litvanija 55:74, Češka - Grčka 77:84, Francuska - Australija 98:100, SAD - Brazil 89:73.

Poredak: Poredak: GRUPA I: Argentina 10, Poljska 9, Rusija 8, Venecuela 7. GRUPA J: Španija 10, Srbija 9, Italija 8, Portoriko 7.

GRUPA K: SAD 10, Češka 8, Brazil 8, Grčka 8. GRUPA L: Australija 10, Francuska 9, Litvanija 8, Dominikanska Republika 7.

Raspored četvrtfinala: UTORAK: Argentina - Srbija (13 sati), Španija - Poljska (15).

SRIJEDA: SAD - Francuska (13), Australija - Češka (15).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.