KINA

Prvak predao krunu: Amerikanci pali nakon 13 godina!

Gober pod američkim košem: Fantastična igra. AFP

E. J.

11.9.2019

Aktuelni prvaci predali su krunu! Sjedinjene Amričke Države su nakon pet uzastopnih titula na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima morale priznati poraz, prvi na međunarodnoj sceni u zvaničnim utakmicama poslije 13 godina.

Ono što se već duže nagovještavalo desilo se u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kini. Amerikanci su na SP stigli bez dvadesetak najvećih zvijezda iz NBA lige, koje su otkazale nastup, ali se vjerovalo da će i ovih 12, nimalo bezazlenih NBA igrača, uspjeti barem stići do medalje.

No, "Trikolori", također predvođeni NBA igračima, ali znatno iskusnijim, kad su u pitanju međunarodni turnir, bili su neprelazna prepreka (89:79).

U francuskim su redovima prednjačila dvojica sjajnih košarkaša iz najjače svjetske lige, bek Evan Furnije (Evan Fournier), sa 22 poena, i centar Rudi Gobert (Rudy Gobert), sa 21 poenom i 16 skokova. Donovan Mičel (Mitchell) bio je najefikasniji Amerikanac sa 29 poena.

Francuze u polufinalu očekuje susret protiv Argentine koja je senzacionalno u četvrtfinalu izbacila možda i glavnog favorita za titulu, selekciju Srbije. Na mečeve Svjetskog prvenstva moguće se kladiti u kladionici Mozzart

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.