KINA

Gasol protiv Skole u borbi za titulu

Španija u meč za naslov prvaka ulazi kao favorit, ali je Argentina već pokazala da je sposobna savladati svakog rivala

Skola: Prevodi Argentinu. Arhiv

E. J.

15.9.2019

Marku Gasolu (Marc) pruža se rijetka prilika i to da u jednoj godini postane i NBA i svjetski prvak u košarci.

Samo je nekadašnji čuveni krilni igrač Lamar Odom uspio 2010. postići ovaj dvostruki trijumf. Prvo je sa ekipom Los Anđeles lejkersa osvojio titulu u najjačoj košarkaškoj ligi na planeti, a potom sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država pehar prvaka na Svjetskom prvenstvu u Turskoj.

U knjigu košarkaške historije danas se može upisati i Gasol, koji je u junu igrao ključnu ulogu u pohodu Toronto reptorsa na prvu klupsku titulu u NBA ligi.


Težak zadatak

Fantastični centar pokazao je svoju snagu i na Svjetskom prvenstvu u Kini, gdje je u polufinalu protiv Australije spasio Španiju koja je u dva produžetka izborila meč za titulu protiv Argentine.

Sa 33 poena, šest skokova i četiri asistencije zablistao je u najbitnijem momentu. No, Gasol (34), koji je svjetsku krunu sa “Furijom” podigao još 2006. na SP-u u Japanu, manje je zainteresiran za lične rekorde.

Mnogo više ga motivira ono što bi pobjeda značila njegovoj državi.

- Znao sam da nastup u reprezentaciji ovog ljeta neće biti fizički lagan zadatak, jer smo imali dugačku sezonu u NBA. Međutim, vrijedilo je.

Uživam u svakom trenutku ovdje. Dat ću sve od sebe da osvojimo tit ulu - rekao je trostruki NBA All-star igrač.

I dok se plasman Španije u današnje finale u Pekingu (Vukesong arena, 14 sati) i ne može nazvati velikim iznenađenjem, jer je riječ o selekciji sa izuzetnom širinom u igračkom kadru, proboj njihovog današnjeg rivala u završnicu spada u red senzacija, barem prema prognozama uoči šampionata.

No, Argentina je u Kini pokazala šta znače jedinstvo i snaga kolektiva. Na papiru, imena igrača Srbije i Francuske u odnosu na Argentince djeluju impresivno, ali je parket pokazao potpuno drugačiju sliku.


Tajni recept

U četvrtfinalu i polufinalu protiv dva apsolutna favorita, “Gaučosi” su napravili koš-razliku od plus 24 te poslali jasnu poruku Špancima uoči današnjeg obračuna.

Pokretačka snaga Argentinaca kroz cijeli turnir, a naročito u pobjedi protiv “Trikolora” (28 poena, 13 skokova), bio je 40-godišnji Luis Skola (Scola).

Legendarni centar drži se na prosjeku od 19,3 poena i 8,1 skok. Sjajno ga prati tandem madridskog Reala, bek Fakundo Kampaco (Facundo Campazzo, prosjek 13,6 poena, 7,7 asistencija) i krilo Gabrijel Dek (Gabriel Deck, 12,4 poena).

- Možda su neki ljudi prije početka šampionata mislili da nam ovdje nije mjesto i ne krivim ih zbog toga. Međutim, kada je turnir počeo, mi smo imali plan i tako smo igrali sve do sada i privukli pažnju. Niko ne može reći da nismo zaslužili da budemo u finalu - rekao je Skola.

Selektor Argentine Serhio Hernandez (Sergio) kaže da ne postoji tajni recept za Skolin uspjeh, već da iza svega stoji “samo” naporan rad.

- U svojoj kući napravio je košarkaški teren i radio sa trenerima. Početkom ljeta se zaključao u trening kamp i nije izlazio 14 sedmica - rekao je Hernandez.

Selekcija koja danas pobijedi po drugi put će biti prvak svijeta. Argentina je jedinu titulu osvojila još 1950. i to kao domaćin na prvom SP-u.

Prema Mozzartu prednost je na Strani Španaca. Na Gasola i njegove saigrače kvota je 1.70, dok je na Argentinu 2.30.



7

utakmica odigrale  su selekcije Španije  i Argentine na SP-u u Kini i sve su riješile  u svoju korist

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.