KOŠARKA

Bosnu su srozali na nivo mjesne zajednice

Danko Delibašić s Duškom Vujoševićem, koji je u Sarajevu predvodio ekipu Kluža. Avaz

E. Jesenković / Avaz.ba

20.9.2019

Sarajevo je 15. put bilo domaćin Memorijalnog turnira “Mirza Delibašić”, ali i prvog koji nije održan u organizaciji Košarkškog kluba Bosna, odnosno njegovog partnerskog kluba KK Royal.

Ogorčena konstantnim srozavanjem rejtinga turnira, porodica Delibašić organizaciju je preuzela na sebe i u glavni grad Bosne i Hercegovine dovela četiri respektabilne ekipe (Cedevita Olimpija, Budućnost, Gazijantep, Kluž).

Najveći posao obavio je Danko Delibašić, Kinđetov mlađi sin, uz ogromnu podršku nekadašnjeg reprezentativca BiH Damira Krupalije te bivšeg bh. kapitena i selektora Nenada Markovića...

Mnogo mogućnosti

- Mislim da nas je ovaj turir, konkretno Damira i mene, natjerao da odmah počnemo razgovarati o narednom, jer ime Mirza Delibašić sa sobom nosi mnogo mogućnosti i pogodnosti - kaže Danko.

Naročito ga je oduševila reakcija klubova iz Evrope, koji su pokazali da postoji značajno interesiranje za učešće na turniru posvećenom legendi svjetske košarke.

- Javile su se izvanredne ideje, koje nam daju motiv da nastavimo s ovim projektom i to preko udruženja koje ćemo osnovati i koje će imati naziv “Mirza Delibašić Kinđe” - kaže Danko.

Naravno, Kinđetovo ime se automatski veže i za klub koji je on još 1979. predvodio do titule prvaka Evrope. No, Košarkaški klub Bosna nije bio dio turnira, ni kao organizator ni kao učesnik.

- Što se tiče Bosne, moja je želja da bude na turniru, ali to je u ovom momentu u domenu maštarije. Naravno, kad bi Bosna stala na noge, takmičarski i finansijski, postala bi neizostavan dio turnira - kaže Danko.

Kad bi se to moglo desiti, ne može ni pretpostaviti, ali priznaje da bi se uključio u rad “Studenata”, kao dio tima koji bi se okupio oko zdravog plana.

Akcija oporavka

- Akcija za oporavak Bosne mora krenuti iz Sarajeva. U tome moraju učestovati i ljudi koji znaju šta je Bosna, koji su bili dio Bosne, a danas se kreću u evropskim košarkaškim centrima. Takvih osoba od ugleda ima. Njihova se pita i oni moraju biti dio tog projekta.

Bosna je bila centar, primjer univerzalizma, a ne lokalna priča. Bosna je pokret i jedino tako može postojati. Ovo danas je u domenu mjesne zajednice - tvrdi Delibašić.

Kaže da ni prije ni poslije turnira nije imao kontakt s ljudima iz KK Bosna. To ga i ne čudi previše...

- Veoma se teško nositi s licemjerjem i bolesnom ambicijom nekih ljudi, koji Bosnu doživljavaju kao sredstvo kojim će izgraditi reputaciju u određenim krugovima. S njima je nemoguće naći zajednički jezik - tvrdi Delibašić.

Dodaje da se otvara prostor košarkaškim neznalicama i ljudima koji nisu imali dodira s vrhunskim sportom:

- Oni rade posao koji, objektivno, ne mogu raditi. Najgore od svega je to što su imuni na bilo kakve primjedbe, savjete, konsultacije...

Ko je glavni u klubu 

Na pitanje je li turniru u Kinđetovu čast prisustvovao neko od čelnika KK Bosna, Delibašić priznaje da ne može dati jasan odgovor. 

- Što se tiče prisustva na turniru, na to pitanje ne mogu dati odgovor. U klubu se toliko toga dešavalo da ne znam ni ko je sada uopće glavni čovjek u Bosni, pa ga ne bih znao prepoznati i da je bio na tribinama - kaže Delibašić.

Nedefiniran status

Delibašić smatra da je dio problema KK Bosna i to što status kluba, koji će u novoj sezoni igrati u nižem rangu (A-1 liga), nije jasno definiran.

- Bosni je potrebno institucionalno rješenje, da se tačno zna ko je dužan voditi brigu o klubu. Pitanje je da li se bez toga može krenuti naprijed - kaže Danko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.