KOŠARKA

Nova reprezentativka BiH izabrana među tri najbolje igračice WNBA lige!

Džons: Postavila rekord karijere u plej-ofu. AFP

E. J. / Avaz.ba

21.9.2019

Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je tokom protekle gotovo dvije decenije u svojim redovima veći broj naturaliziranih košarkaša, među kojima i respektabilne igrače s iskustvom iz najjače svjetske lige, američke NBA.

Međutim, rejting igračice koja bi se trebala priključiti našoj ženskoj selekciji prevazilazi sva dosadašnja pojačanja bh. košarke iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dvije utakmice

Džonkel Džons (Jonquel Jones) izabrana je jučer za treću najbolju košarkašicu ženske verzije NBA lige (WNBA), a već u novembru trebali bismo je gledati u dresu BiH u kvalifikacijskim mečevima za Evropsko prvenstvo 2021. godine!

- Džonkel Džons je dobila državljanstvo i igrat će za našu žensku selekciju - izjavio je Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Bh. selektor Goran Lojo uvrstio je odličnog krilnog centra (198 centimetara) na spisak igračica na koje računa za duele s Rusijom u gostima (14. novembar) i Švicarske (17. novembar) na našem terenu.

Džonkel je dobila naše državljanstvo. AFP

Džons bi do tada već trebala biti u Evropi, kao članica aktuelnog prvaka Eurolige, ruskog Jekaterinburga, gdje će nastaviti sezonu nakon završetka WNBA šampionata koji ulazi u završnicu.

Borba za finale

A Džons upravo u WNBA plej-ofu igra jednu od glavnih uloga. Sa 27 poena, što je njen lični rekord u doigravanju, predvodila je Konektikat do trijumfa nad Los Anđeles sparksima (94:68) u San areni u Unkasvilu za vodstvo od 2:0 u polufinalnoj seriji na tri pobjede. Naredna, možda i odlučujuća utakmica, igra se u nedjelju. 

Prethodno je Džons blistala u regularnoj sezoni u kojoj je u 34 utakmice predvodila ekipu Konektikata prema poenima (14,6 u prosjeku), skokovima (9,7) i blokadama (2).

Za najbolju (MVP) igračicu regularne WNBA sezone drugi put u karijeri proglašena je Elena Dele Done (Delle), bek ekipe Vašington mistiksa, sa 420 bodova ispred centra Feniks merkjurija Britni Griner (Brittney Griner) sa 167.

Treća je bila Džons sa 145 bodova u glasanju u kojem su učestvovali predstavnici medija.

Rođena na Bahamima 

Džons je rođena 5. januara 1994. godina u Friportu (Bahami). Prije tri godine je izabrana na WNBA draftu kao šesti izbor prve runde.

Prethodno je četiri godine provela u američkoj univerzitetskoj košarci, kao članica ekipa Klemson i Džordž Vašington. Dva puta je izabrana u WNBA All-star tim (2017, 2019). Prošle godine je dobila priznanje za najboljeg šestog igrača lige.

Selektor objavio spisak

Na širem spisku reprezentacije BiH nalaze se 23 imena.

Osim Džons, na spisku su još Marica Gajić (Hataj), Milica Deura (Keltern), Irena Vrančić, Jovana Marković, Nikolina Delić, Milica Zeljković (Banovići), Tamara Kapor (Ferol), Miljana Džombeta (Sant Adrija Barcelona), Nikolina Džebo, Nikolina Babić (Budućnost), Anđela Delić (ZTE), Sandra Azinović (Getingen), Marina Džinić (Alpo Basket), Dragana Domuzin (Kvazeres), Nataša Tomasović (Pistoja), Lejla Omerbašić (Triglav), Dragana Zubac, Nikolina Zubac (Brašov), Irma Rahmanović (Fejtiat), Melisa Brčaninović (Torino), Anida Ćorović (Čelik) i Gorana Marjanović (Partizan).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.