KOŠARKA

Adam Silver dobio dozvolu da NBA igračima oduzima telefone i kompjutere!

Silver: Udvostručene kazne za kršenje propisa. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

22.9.2019

NBA ligi je prekipjelo. Uprkos striktnim propisima koji zabranjuju vrbovanje igrača pod ugovorom ili pregovore van dozvoljenog roka, činjenica da je ogroman broj transfera ovog ljeta realiziran samo nekoliko minuta nakon otvaranja “tržnice” sugerira da je teren bio već unaprijed pripremljen.

U najjačoj svjetskoj ligi su naročito alergični na sve veću moć igrača, koji se praktično dogovaraju za koji će klub zajedno igrati, zanemarujući ugovorne obaveze. Kao primjer navode nedavni dolazak dvije superzvijezde, Kavaija Lenarda (Kawhi Leonard) i Pola Džordža (Paul George) u Los Anđeles kliperse.

Lenard je u Kliperse stigao kao slobodan igrač iz Toronto reptorsa, ali je, navodno, pomogao da naprave razmjenu za Džordža, koji je u to vrijeme bio pod ugovorom s Oklahoma siti tanderom.

Prethodno je Džordž zatražio transfer koji je realiziran samo nekoliko minuta nakon što je Lenard objavio da ide u Kliperse.

Superzvijezda Kevin Durant čak je objavio da iz Golden stejta prelazi u Bruklin netse prije nego što mu je uopće bilo dozvoljeno da potpiše ugovor. 

Stoga su šefovi lige, nakon pomne istrage, uveli drastične sankcije za kršenje ovih propisa. Finansijske kazne su udvostručene, iznosit će i do deset miliona dolara plus šest miliona za nedozvoljene dogovore. Među sankcijama su i suspenzije za klupske operativce, oduzimanje prava izbora na draftu, zabrana angažiranja spornih igrača...

ESPN prenosi da će komesar NBA lige Adam Silver imati pravo da oduzima telefone i kompjutere igračima i klupskim operativcima te provjerava moguću nedozvoljenu komunikaciju. Glavni klupski zvaničnici imat će obavezu da 12 mjeseci čuvaju komunikaciju sa menadžerima u arhivi, a liga će jednom godišnje nasumično kontrolirati pet ekipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.