ABA 2 LIGA

Tuzlaci na regionalnoj sceni: Prva prepreka ekipa sa najvećim budžetom

Pandža: Oslonac na mlade snage. FENA

E. J. / Avaz.ba

1.10.2019

Gostovanjem u Skoplju ekipi MZT-a, košarkaši OKK Sloboda u četvrtak startaju u Drugoj regionalnoj ABA ligi. Nakon mjesec i po dana napornih priprema i 11 odigranih kontrolnih utakmica, Tuzlaci spremno dočekuju nastup u takmičenju s eminentnim klubovima s područja bivše zajedničke države.

Trener Josip Pandža kaže da je ekipa kompletirana u skladu s finansijskim mogućnostima tuzlanskog kluba, ali da se težilo da bude sastavljena od mlađih igrača koji će lakše podnijeti teret takmičenja u ABA 2 ligi i prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Pripremne utakmice

- Pripremne utakmice iskoristili smo da popravimo formu svih igrača, da vidimo kako ćemo sarađivati u igri pet na pet, te da se kompletan novi tim dobro upozna. Mislim da smo uradili dosta posla na planu fizičke spreme.  Za sada nemamo problema, a ni povreda, tako da sam jako zadovoljan kako se radilo, a momci rade zaista pošteno - kaže Pandža za Fenu. 

Sloboda u prva četiri kola ABA 2 lige ima težak raspored - MZT i Sutjeska iz Nikšića u gostima, odnosno, Borac iz Čačka i Split u tuzlanskom Mejdanu. 

- Vrlo težak raspored. Međutim, nama je napredovati iz kola u kolo. Nadam se da ćemo biti konkurentni, zdravi i da ćemo imati priliku što više napuniti Mejdan, a kroz to da imamo neki dobar rezultat - dodaje Pandža.

Igranje na dva fronta sigurno će od ekipe iziskivati velike napore. Pandža smatra da je roster dovoljan da izdrži taj teret.

- Roster je dosta mlad, ali treneri uvijek žele više. Međutim, ja sam zadovoljan onim što imamo i nadam se da će se igrači, zbog njihove mladosti, brže oporavljati. U dobrom su zdravlju i vjerujem da ćemo izdržati - kaže Pandža.

O prvom protivniku, skopskom MZT-u, ima mnogo informacija. Makedonci važe kao jedan od favorita za povratak u prvu ABA ligu.

- To je ekipa koja ima najveći budžet u ligi i interesuje ih da se vrate u ABA ligu već ove sezone. Lani su kroz kvalifikacije poraženi od Zadra i ispali su. Nadam se da ćemo biti čvrsti, karakterni, borbeni, da nećemo biti fascinirani protivnikom koji je sigurno favorit. Idemo tamo opušteno, da tražimo iz minute u minutu svoju šansu, tako da se nadam dobroj prilici - optimist je Pandža.

Bit će oscilacija

Tuzlanski tim u odnosu na prošlu sezonu ima dosta novih košarkaša, a dojam je da im nedostaje igrač tipa Milivoja Božovića, koji je bio dominantan na poziciji centra. Pandža, međutim, kaže da je sada fokus na timskoj igri.

- Mi trenutno nemamo pojedinca kakav je bio Božović, ali imamo deset igrača koji su jednaki i sigurno će oni nastojati da napreduju iz kola u kolo. Ovo treba biti jedna timska igra s puno energije, borbenosti i želje. Sigurno je da će biti oscilacija u pojedinačnoj formi.

Međutim, bitno nam je da oni napreduju i nemam ništa protiv da u jednom kolu jedan dominira, u drugom neko drugi, a da mi pobjeđujemo. Lani smo imali skup iskusnijih i pojedinačno kvalitetnijih igrača samo zato što su duže u košarci. A, ovo su mlađi momci koji mogu puno napraviti u svojoj karijeri - smatra Pandža.

Pozitivna atmosfera

On očekuje da će Mejdan na svakoj utakmici biti pun i po tome će, sigurno, tuzlanski klub biti dominantan u odnosu na ostale ekipe. Uostalom, i u prvoj sezoni regionalne lige tuzlanski klub bio je rekorder po posjeti.

- Treba nam pozitivna atmosfera. Vidjeli ste kroz naše prijateljske utakmice da imamo oscilacija u igri i to je normalno kada gledamo kroz dva parametra: da je tim kompletno novi i da je jako mlad. U momentima kada nam ne bude išlo trebat će nam velika podrška publike. Također i strpljenja, jer su u pitanju mladi i sigurno pošteni momci - kazao je trener Slobode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.