KOŠARKA

Reprezentativka BiH u majstorici izgubila titulu WNBA prvaka

Detalj iz finala: Džons je imala dabl-dabl prosjek. AFP

E. J. / Avaz.ba

12.10.2019

Zaključena je sezona u američkoj WNBA ligi, ženskoj verziji košarkaške NBA, u kojoj je jednu od glavnih uloga imala i nova reprezentativka Bosne i Hercegovine Džonkel Džons (Jonquel Jones).

Košarkašica s Bahama, koja je nedavno promijenila sportsko državljanstvo te bi ubuduće trebala nastupati u dresu Bosne i Hercegovine, stigla je sa svojom ekipom Konektikat sana do velikog WNBA finala, u kojem je, nakon pet mečeva, poražena od Vašington mistiksa sa 2:3 u pobjedama.

Džons, koja igra na poziciji krilnog centra, blistala je u petom susretu sa 25 poena i devet skokova. No, domaći Mistiks je pred više od 4.000 gledalaca u Areni u Vašingtonu slavio sa 89:78 za prvu titulu u klupskoj historiji.

Treći poraz

Poraženi Konektikat igrao je treće WNBA finale i po treći put ostao bez trofeja nakon 2004. i 2005. godine. San je u ovosezonskom pohodu na finale predvodila 26-godišnja Džons (198 centimetara), koja je u 34 meča regularnog šampionata bilježila prosjek od 28,8 minuta, 14,6 poena, 9,7 skokova i dvije blokade.

U glasanju za najbolju igračicu sezone (MVP), Džons je zauzela treće mjesto. Prva je bila Elena Dele Done (Delle Donne) iz šampionskog Mistiksa. MVP nagradu finala plej-ofa osvojila je njena saigračica, belgijski centar Ema Meseman (Emma Meesseman). Sjajna je u finalu bila i Džons, koja je pet mečeva blistala s dabl-dabl prosjekom, od 19,2 poena i 11 skokova.

Evropski prvak

S obzirom na to da se WNBA završava u periodu u kojem sezona u Evropi praktično tek počinje, većina zvijezda američke košarke stiže na Stari kontinent.

Tako je i s Džons, koja će se priključiti evropskom prvaku, ruskom Jekaterinburgu, klubu sa pet titula u Euroligi.

Upravo bi u Rusiji Džons trebala debitirati u dresu “Zmajica”, jer će bh. košarkašice 14. novembra na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. gostovati domaćoj selekciji u Orenburgu.

Pored Rusije i BiH, u našoj kvalifikacijskoj grupi su još selekcije Švicarske i Estonije.

Tandem u Rusiji

Džons će sezonu nastaviti u Jekaterinburgu, gdje će joj saigračica biti njena rivalka iz WNBA finala, centar Vašingtona Ema Meseman.

I bez njih dvije, Jekaterinburg je sezonu otvorio u velikom stilu, osvojivši evropski Superkup, savladavši velikog ruskog rivala, ekipu Nadežde iz Orenburga, rezultatom 87:67.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.