KVALIFIKACIJE

Džons bi mogla biti prevaga da se nakon više od dvije decenije plasiramo na Evropsko prvenstvo

Lojo: Sazreli kao ekipa. FIBA

Piše: E. J. / Avaz.ba

15.10.2019

Kada su se naše košarkašice posljednji put plasirale na završnicu Evropskog prvenstva (1999. u Poljskoj), reprezentaciju Bosne i Hercegovine do najveće kontinentalne smotre predvodila je Razija Mujanović.

Dvije decenije kasnije, glavni adut bh. tima trebao bi biti još jedan centar svjetske klase, koji, istina, još nije dostigao status legendarne Razije, članice Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), ali definitvno spada među nekoliko najboljih visokih igračica na planeti.

Igrala finale

Džonkel Džons (Jonquel Jones) prije tri dana završila je sezonu u američkoj profesionalnoj WNBA ligi, ženskoj verziji čuvene NBA, u kojoj je bila najbolji strijelac, skakač i bloker Konektikat sana.

Sa ekipom Konektikata je Džonkel stigla i do finala u kojem je također blistala, sa više od 19 poena i 11 skokova u prosjeku (u pet mečeva njen tim je poražen od novog prvaka Vašington mistiksa sa 2:3).

Za impresivne nastupe 26-godišnja Džons je nagrađena izborima u All-star tim te drugu idealnu petorku lige, dok je u glasanju za najbolju košarkašicu WNBA sezone zauzela fantastično treće mjesto!

Džons: Jedna od najvećih WNBA zvijezda. AFP

A ono što je za nas ključno, Džonkel, koja je rođena na Bahamima, još prije nekoliko mjeseci je potpisala promjenu sportskog državljanstva i prihvatila naše.

Kako je uopće došlo do ovog angažmana, da li će Džons već narednog mjeseca zaista predvoditi BiH u kvalifikacijama i može li ona biti prevaga koja će nas odvesti na EP, pitali smo bh. selektora Gorana Loju.

- Prema onome što pokazuje u WNBA, a naročito ove sezone, Džons je definitivno jedan od najboljih centara svjetske košarke. Uz takvo pojačanje u timu koji već imamo i koji je sazreo, definitivno možemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo - kaže Lojo za naš list.

Kormilar BiH naglašava da je u periodu u kojem je dogovaran njen angažman u našoj reprezentaciji, Džonkel važila za talentiranu igračicu, ali daleko od statusa zvijezde kakav sada uživa...

- Tražili smo zamjenu na mjestu naturalizirane igračice za Amerikanku Linetu Kajzer (Lynetta Kizer), koju su pratili problemi sa neodazivanjem u reprezentaciju i narušavanjem atmosfere, te došli do njenog imena. Kada smo prvi put kontaktirali njenog agenta, Džonkel je važila za talentiranu igračicu, jednu od mlađih na koje se računa u WNBA, ali nije bila afirmirana kao danas.

Bh. reprezentativke očekuje šest duela u grupi C. FIBA

To pokazuje da smo povukli dobar potez. Što se tiče nastupa za BiH, sezona u WNBA je gotova, Džons stiže u Evropu, igrat će za ruski Jekaterinburg i imamo obećanja da će se odazvati reprezentaciji u novembru - dodaje Lojo.

Veliki favorit

U Rusiji bi Džonkel trebala i debitirati za “Zmajice” u prvom kolu kvalifikacija za EP.

- Da ne bismo gubili dva dana u putu, odnosno prvo dolazili u BiH, a potom putovali na gostovanje, planirano je da se okupimo direktno u Rusiji, 10. ili 11. novembra, prije utakmice koja nas očekuje 14. novembra u Orenburgu.

Dan kasnije vraćamo se u Sarajevo, gdje ćemo 17. novembra igrati sa Švicarskom - kaže Lojo.

Na završnicu EP-a u junu 2021. putovat će devet pobjednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija (domaćini Španija i Francuska su direktni učesnici šampionata).

Lojo je uvjeren da možemo biti među tim ekipama u konkurenciji Rusije, Švicarske i Estonije u grupi C.

- Rusija je apsolutni favorit u našoj grupi. No, ako ih savladamo barem jednom, uz pobjede protiv preostala dva rivala, a vjerujem da to možemo, bilo bi to dovoljno za EP - smatra Lojo.

On naglašava da imamo dobar spoj mladosti i iskustva:

- U prošlom ciklusu značajnu ulogu je dobila plejada mlađih igračica, među kojima prednjači Marica Gajić. Ona je prošle sezone sa turskim Hatajem igrala Euroligu.

Imala je značajnu ulogu u timu, što je rezultiralo dobrim igrama i u dresu BiH. Tu su i Anđela Delić iz mađarskog Zalegersega, kao i, uvjetno rečeno, starije igračice, poput Tamare Kapor, Milice Deure, Irene Vrančić...

Lojo tvrdi da je veoma važno i to što je od prije nekoliko mjeseci uz reprezentaciju Razija Mujanović, sada u ulozi tim-menadžera.

- Dolaskom Razije dobili smo mnogo. Samo njeno prisustvo u reprezentaciji daje nam posebnu dimenziju i donosi pozitivan utjecaj i na parketu i van njega.

Razija je osoba koju poznaju i cijene gdje god se pojavi u svijetu - rekao je Lojo.

Lakše do angažmana

O motivima koji su prevagnuli da Džons prihvati bh. sportsko državljanstvo, Lojo kaže:

- Kao što sam rekao, Džons u momentu kad smo s njom počeli pregovore nije bila toliko afirmirana igračica.

Kako Bahami ne igraju neka značajnija takmičenja, a imaju određene probleme unutar Saveza, Džons je prihvatila našu ponudu.

Kod nje postoji želja za afirmaciju i kroz reprezentaciju, što kod nas može ostvariti.

Pored toga, imati pasoš evropske države definitivno je olakšica prilikom potrage za angažmanom u Evropi.

Odličan rezultat u Njemačkoj 

Lojo je godinama vodio Ženski košarkaški klub Play Off. Veoma je ponosan na to što je sarajevski tim, uz dvije osvojene titule prvakinja BiH, afirmirao veliki broj naših igračica od kojih su mnoge postale reprezentativke i napravile dobre inozemne karijere.

Od prije pola godine, Lojo vodi njemačku prvoligašku ekipa Getingena sa kojom je, kaže, odlično startao u novoj sezoni.

- Računajući pripreme, zatim susrete u Kupu i prvenstvu Njemačke, uvezali smo deset pobjeda zaredom. Prvi put smo dobili i aktuelnog osvajača duple krune, ekipu Hernera, koja ima tri puta veći budžet od nas. Uvjeti za rad su zaista sjajni, liga i klubovi su odlično organizirani - kaže Lojo.

Raspored

Rusija - BiH  (14. novembar 2019.) 

BiH - Švicarska (17. novembar 2019.) 

BiH - Estonija  (12. novembar 2020.) 

BiH - Rusija  (15. novembar 2020.) 

Švicarska - BiH (4. februar 2021.) 

Estonija - BiH  (7. februar 2021.) 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.