NBA

Portland zbog Kine ostaje bez Nurkića?

Nurkić: Pauzira zbog povrede. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

16.10.2019

Nova sezona najjače svjetske košarkaške lige, američke NBA, počinje 22. oktobra.

Do tada klubovi kompletiraju redove, a da Bruklin netsi gledaju u budućnost, i poslije novog šampionata, govori njihova odluka da našem reprezentativcu Džananu Musi produže ugovor do 2021. godine, odnosno do kraja sezone 2020/2021.

To znači da će 20-godišnji Bišćanin (206 centimetara), kojeg očekuje druga sezona u NBA ligi, zaraditi dodatna dva miliona dolara nakon što za prve dvije dobije ukupno četiri miliona.

Skroman učinak

Produženju saradnje s Njujorčanima nisu prethodili klasični pregovori nego samo odluka Netsa da aktiviraju klauzulu u ugovoru prema kojem su prve dvije sezone garantirane, a za preostale dvije opciju nastavka ili raskida ima klub.

Za vjerovati je da i s igračkog aspekta ova odluka “Mrežica” donosi bolje dane za Džanana. Svestrani krilni košarkaš u prošloj, debitantskoj sezoni nastupio je u samo devet od moguća 82 meča u regularnom šampionatu, uz skroman prosjek od 4,3 minute i 2,1 poen.

Predsezona daje nagovještaj da bi stvari mogle biti drugačije kad počne “utrka za pobjede”, a to je značajno veća minutaža za Musu, koji je u tri pripremne utakmice imao prosjek od 20,9 minuta, 13,7 poena i 3,3 skoka.

Raspoložen je bio protiv Los Anđeles lejkersa, kojima je ubacio 16 poena, dok je dva više imao protiv brazilske Franke.

- Musa može pronaći prostor za sebe, kao član druge postave. Njegova agresivnost na parketu i odlučnost da napada obruč što je više moguće pokazuje da je on svjestan prilike koja mu se otvara - navode američki mediji.

Musa: Očekuje veću minutažu. AFP

Za razliku od Muse, koji se tek nameće, Jusuf Nurkić (26) etablirao se u vrhunskog NBA centra tokom pet sezona. No, najboljeg bh. košarkaša nećemo gledati na parketu najmanje do kraja ove godine, a teško i prije februara 2020.

Oporavak nakon teške povrede noge u martu ide odlično, ali Portland trejl blejzersi ne žele ništa riskirati.

Rekordni troškovi

I kad već nema vijesti u vezi s Nurkićem “direktno sa parketa”, pažnju je privukla analiza prema kojoj bi Jusuf mogao napustiti Blejzerse, i to zbog sukoba NBA lige s Kinom.

Poruka na Twitteru kojom je generalni menadžer NBA kluba Hjuston roketsa Daril Mori (Daryl Morey) podržao demonstrante u Hong Kongu u sporu s kineskim vlastima, ugrozila je poslovanje lige u najmnogoljudnijoj državi svijeta.

Tamošnji sponzori masovno prekidaju saradnju s NBA, što bi i klubovima moglo značajno smanjiti prihode. Naročito bi time bili pogođeni Blejzersi, koji na igrače troše rekordnih 150 miliona dolara.

A kako se predviđa da će Nurkić po isteku ugovora 2022. vrijediti mnogo više od sadašnjih 12 miliona dolara po sezoni, što je skromno za igrača takvog kalibra, Blejzersi bi mogli doći u situaciju da ga, jednostavno, ne mogu zadržati.

- Jedna od žrtava mogao bi biti trejd omiljenog Jusufa Nurkića, koji je pod ugovorom do 2022. za relativno skromnih 12 miliona dolara - navodi Ripcityproject.com.

Džejms kritizira Morija

Najveća NBA zvijezda Lebron Džejms (LeBron James) žestoko je krizitirao Morija zbog toga što je svojom porukom "naljutio" Kinu.

Iako su mnogi, uključujući NBA komesara Adama Silvera, podržali Morijevo pravo na slobodu govora, legendarni košarkaš Los Anđeles lejkersa rekao je da nepažljive izjave mogu nanijeti štetu.

- Vjerujem da on nije dovoljno educiran da govori na ovu temu - rekao je Džejms, čiji sponzori, inače, imaju snažne veze sa Kinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.