ASOVI

Džanan Musa za "Avaz": Drago mi je što je moj trud nagrađen

Musa: Prvi duel protiv Minesote. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

21.10.2019

Džanan Musa će u noći sa srijede na četvrtak po našem vremenu zvanično početi svoju drugu sezonu u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi u duelu njegovih Bruklin netsa protiv Minesota timbervulfsa.

Za momka koji je u Sjedinjene Američke Države otputovao kao pobjednik prošla sezona, prva u NBA, nije donijela mnogo radosti.

Nekoga bi možda zadovoljilo samo to što je potpisao ugovor u Americi, možda i to što je klupsku filijalu, Long Ajlend netse, kao glavni igrač predvodio do finala Razvojne NBA lige, ali ne i Džanana...

Glavne uloge

Košarkaš koji je navikao na glavne uloge stoga je kompletno ljeto posvetio individualnom radu, što se osjetilo na njegovoj formi. Priznao je to trener “Mrežica” iz Njujorka Keni Etkinson (Kenny Atkinson), ne samo riječima, nego i djelima.

Dao je Etkinson 20-godišnjem dragulju iz Bihaća važnu ulogu u predsezoni, otvorio prostor, a svestrani krilni igrač (206 centimetara) mu je odgovorio odličnim učinkom od 12 poena za 15,5 minuta u prosjeku u četiri predsezonska susreta.

Musa, koji je u proteklom NBA šampionatu nastupio u samo devet od 82 utakmice, vjeruje da će njegov trud biti adekvatno nagrađen i kada počne ono glavno, a to su takmičarski dueli.

- Zaista, bez lažne skromnosti, dao sam svoj maksimum cijelo ljeto. Drago mi je što je moj trud nagrađen - rekao je Musa za naš portal u finišu priprema za početak šampionata.

Naglašava da je pokušao poboljšati mnoge segmente u svojoj igri te prilagoditi se onome što se od njega očekuje u ekipi.

To je univerzalna igra na više pozicija, a moguće je čak i organizatora igre u pojedinim dionicama meča.

- Jednostavno, jedva sam čekao da utakmice krenu i da pokušam da se nametnem trenerskom štabu, odnosno glavnom treneru - kaže bosanskohercegovački reprezentativac.

Na odličnom putu

On nije jedini koji u sezonu ulazi sa velikim ambicijama. Transferi dvije superzvijezde, krila Kevina Duranta i plejmejkera Kajrija Irvinga (Kyrie), te odličnog centra Diandrea Džordana (DeAndre Jordan), svrstali su Netse među favorite u Istočnoj konferenciji, što nije uloga na koju su “Mrežice” navikle posljednjih godina.

Ipak, one najveće, šampionske aspiracije morat će Bruklin vjerovatno odgoditi za 2021. s obzirom na to da Durant zbog teške povrede vjerovatno neće ni igrati u predstojećoj sezoni.

Do tada, ekipu će predvoditi plej Irving, koji je ulogu lidera preuzeo još prije zvaničnog okupljanja, organiziravši treninge sa saigračima. Među njima je bio i Musa...

- Imali smo petnaestak dana ljetne treninge u Los Anđelesu i tu smo se malo bolje upoznali.

Velika stvar je igrati sa njima. Uklapamo se u filozofiju jedni drugih, sigurno smo na odličnom putu - rekao je Musa.

Nurkić propušta start

Jusuf Nurkić već nekoliko mjeseci trenira, no na NBA terene u takmičarskim utakmicama sigurno neće do kraja ove godine, vjerovatno ne i prije februara. Teška povreda koljena, koju je Nurkić zadobio u martu, a potom i operacija, tjeraju Portland trejl blejzerse na oprez i oni neće riskirati sa povratkom svog startnog centra prije potpunog oporavka.

Nurkić: Oporavak nakon povrede. AFP

A do povrede, najbolji bosanskohercegovački košarkaš je igrao sezonu karijere. Sa prosjekom od 15,6 poena, 10,4 skoka i 3,2 asistencije u 72 meča svrstao se među vodeće “petice” cijele NBA lige.

Mnogi kažu da od njegovog povratka ovise i mogućnosti Portlanda, koji je prošle sezone stigao do finala Zapadne konferencije, što je bio najbolji klupski rezultat od 2000. godine.

Povratak u plej-of

Bruklin netsi su prošle sezone, prvi put u posljednje četiri godine, uspjeli izboriti plasman među osam najboljih ekipa u Istočnoj konferenciji NBA lige.

Međutim, već u prvom krugu plej-ofa, kao šestorangirani, su izgubili od trećeplasiranih Filadelfija siksersa, koji su slavili sa 4:1 u pobjedama.

2

NBA finala igrali su Netsi u klupskoj historiji, no oba puta su izgubili (2002, 2003)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.