SPLIT

Rađa bljuvao vatru nakon prebrisanog murala u čast Jugoplastike: Gadite mi se, jadnici

Ja prvi ne bih došao da nije Bože, Srete, Sobina i onih nekoliko hiljada istinskih ljubitelja koji će doći u nedjelju u dvoranu pozdraviti ekipu

Mural je prebrisan naređenjem gradskih vlasti. Dalmatinski portal

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

25.10.2019

Prije dvije sedmice u Dominisovoj ulici u Splitu osvanuo je mural u čast slavnog tima Jugoplastike, koja je prije 30 godina postala prvak Evrope, no u petak je mural "obrisan" kao da ga i nije bilo. Uradili su to gradski komunalci po nekoj višoj direktivi.

To je posebno povrijedilo Dinu Rađu. Jednoga od najbitnijih igrača te nepobjedive ekipe, simbola splitske i hrvatske košarke. Dino se obratio splitskim čelnicima preko Facebooka, a objavu prenosimo u cijelosti: 

- Gadite mi se, jadnici neostvareni, koji nikad u životu niste ništa napravili. Najveći uspjeh van je podizanje članske iskaznice neke stranke. Jedino šta znate je prodavanje crvene i crne magle da prikrijete svoja sra... Ne smeta vam što dom omladine nije dovršen već 40 godina, ne smeta vam stadion i bazeni koji se raspadaju, ne smeta vam “metro” što vozi jednog i po čovjeka dnevno, ne smeta vam šta treba sat vremena za proć kroz luku, ne smeta vam što 20 godina ne možete spojit Trogir i Omiš, ne smeta vam nedovršena Arena već desetak godina, ne smeta vam Marjan koji ste nemarom devastirali. Ali vam smeta NAJVEĆI SPORTSKI USPJEH U HISTORIJI GRADA. Niste zaslužili da vam iko dođe na proslavu. Ja prvi ne bih došao da nije Bože, Srete, Sobina i onih nekoliko hiljada istinskih ljubitelja koji će doći u nedjelju u dvoranu pozdraviti ekipu. Bljak - poručio je Rađa.

Da stvar bude gora, sve se ovo događa samo nekoliko dana prije objave knjige "Prvoplastika" Marija Garbera o najvećem uspjehu Jugoplastike i 30 godina od prvog naslova. Na promociji knjige očekuju se bivši igrači Jugoplastike, a kao što je napisao u objavi, doći će i Dino Rađa, iako, kako piše, najradije ne bi. 

Rađa je objavio da će doći samo zbog "Bože, Srete, Sobina...". Božo je Božidar Maljković, trener i tvorac ekipe, koji je s klincima pokorio Evropu. Radi se o jednom od najvećih trenera svih vremena, koji je i danas omiljen u Splitu. 

Srete je Zoran Sretenović (54). Kad je Božo Maljković kao malo poznati trener stigao na Gripe, poželio je iz Crvene zvezde dovesti – plejmejkera, poziciju na kojoj je Jugoplastika bila deficitarna. I doveo je Sretenovića. Crvena zvezda nije pravila probleme jer je na toj poziciji imala Zorana Radovića, Stevana Karadžića, Bobana Jankovića.... Srete je došao i s Jugoplastikom osvojio naslov prvaka Evrope, dogurao do reprezentativnog dresa, uzeo zlato na Euru u Rimu... 

Sobin je Goran Sobin (56), splitska košarkaška legenda, centar koji je ostavljao srce na terenu.

- Izvanredan čovjek, rijetko se nalazi takva dobričina. Nije bio zvijezda, ali je bio vrlo pouzdan i zahvalan. Uvijek nam je čuvao leđa. Bio je ribar, često nas je zvao da s njim vučemo mreže i tako nas izvukao iz situacija u kojima smo bili opterećeni košarkom - rekao je jednom Dino Rađa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.