KARIJERE

Kongoanac u bh. košarci: Prije nego što sam došao nisam ni znao da postoji ova zemlja

Kapita: Dva meča u dresu Zrinjskog. YouTube

Piše: Er. B. / Avaz.ba

31.10.2019

Jedno od ovosezonskih pojačanja mostarskog Zrinjskog je Kongoanac Ted Kapita, krilni igrač, visok 203 centimetra. Kapita je produkt američke univerzitetske košarke, a debi u redovima Mostaraca upisao je u drugom kolu, kad je Zrinjski na svom terenu savladao Kakanj sa 87:86. 

Dvije utakmice 

- Stigao sam u Bosnu i Hercegovinu na poziv mog agenta iz Hrvatske. Nikad ranije nisam tu bio, nisam znao ni da postoji ova zemlja - priznaje igrač, koji je rođen u glavnom grada Konga Kinšasi.

Kapita je u Mostaru u posljednje tri sedmice, a zbog administrativnih problema, nije debitirao već u prvom kolu tako da su iza njega tek dva meča u Košarkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

U debiju protiv Kaknja imao je devet poena u 16 minuta, dok je na gostovanju Mladosti u Mrkonjić-Gradu bio mnogo efikasniji, u 25 minuta upisao je 19 poena uz četiri skoka.

- Koledž liga u Sjedinjenim Američkim Državama je teža, ali ovdje sam igrao samo dvije utakmice pa ću tek vidjeti ostale protivnike i steći kompletnije dojmove - govori Kongoanac.

Još se uklapa

Kaže da se do sada nije baš uklopio u uvjete koji vladaju kod nas.

- Nisam se baš naviknuo, grad je mali i nema se mnogo toga raditi. No, svakako se držim svog prostora, nastojim dobro odraditi treninge i potom se odmarati u svom stanu. Tu sam da igram košarku u sljedećoj godini, a dalje ćemo vidjeti. Možda bude bolje u sljedećim mjesecima - govori Kapita.

Kaže da mu jezička barijera stvara problem pa ne provodi previše vremena ni s kolegama.

- Ali, inače, svi su “cool”. Tek smo s Kaknjom igrali prvu utakmicu zajedno i sada nam predstoji da damo najbolje od sebe na terenu i nastojimo pobjeđivati. To je cilj i potpuno sam ovdje fokusiran samo na to. To je moj posao - zaključio je Kapita.

Prijava za draft 

Kapita je rođen 22. jula 1996. godine. Nastupa na poziciji krilnog centra. U Americi je od 2016. godine nastupao za Sjeverna Karolina koledž .

Nakon samo jedne sezone (2016/2017), u kojoj je imao prosjek od 4,3 poena i 3,4 skoka u 26 susreta, odlučio se prijaviti na NBA draft. No, nije prošao niti je kroz trening-kampove uspio izboriti angažman u najjačoj svjetskoj ligi. Ove godine je bio član kanadskog Sent Džons edža.

Mustapić: Neobjašnjiva promjena kriterija

Zrinjski je u trećem kolu poražen u Mrkonjić-Gradu, gdje su košarkaši domaće Mladosti preokrenuli minus 19 u pobjedu od 91:82. 

- Prvo poluvrijeme smo dominirali, odigrali odlično i odbranu i napad. Ali, šta reći, možda je ružno, međutim, neobjašnjiva promjena sudijskog kriterija dozvolila je košarku koju mi nismo mogli trpjeti. Jednostavno, nije postojao faul u drugom poluvremenu.

Polazim od svojih grešaka i igrača koji nisu dobro reagirali. Nezgodno je, međutim, kad igrač ne dobije nekoliko puta prekršaj, pogotovo igrač koji je došao izvana i nije se naviknuo na ovdašnje kriterije - kaže trener Zrinjskog Tihomir Mustapić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.