KOŠARKA

Selektor Lojo potvrdio: WNBA zvijezda predvodit će BiH protiv Rusije

Džons: Blistala u WNBA ligi. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

31.10.2019

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se 10. novembra u ruskom Orenburgu, gdje će četiri dana kasnije protiv domaće selekcije igrati prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Kako kaže selektor BiH Goran Lojo, zajednička je procjena stručnog štaba i rukovodstva Saveza, odnosno generalnog sekretara Amera Čolana i tim-menadžera Razije Mujanović, da je zbog uštede vremena i lakše organizacije mnogo povoljnije okupiti ekipu direktno u Rusiji, u gradu koji se nalazi na granici Evrope i Azije.

Dodatni treninzi

- Procijenili smo da bi zaista bilo gubljenje vremena da se okupljamo u Sarajevu, pa tek onda idemo u Orenburg.

Vrijeme možemo mnogo bolje iskoristiti, između ostalog, i za dodatne treninge u Rusiji i uigravanje tima koji će prvi put igrati u ovom sastavu - ističe Lojo, koji vodi ekipu njemačkog prvoligaša Getingena.

Najveća promjena, ali i pojačanje, trebao bi biti dolazak Džonkel Džons (Jonquel Jones). Krilni centar s Bahama dobila je sve neophodne dokumente i pravo nastupa u dresu BiH. O kakvoj se košarkašici radi, dovoljno govori to da je u upravo u završenoj sezoni američke WNBA lige izabrana u drugu idealnu petorku. U glasanju za igračicu godine u Americi Džons (26 godina, 198 centimetara) je zauzela treće mjesto.

Veliko ohrabrenje

- Džons se već nekoliko dana nalazi u Rusiji, gdje će nastaviti karijeru u ekipi evropskog prvaka Jekateriburga. Ona nam je potvrdila dolazak u reprezentaciju, kupljene su i avionske karte i Džons će igrati za nas. U stalnom smo kontaktu s Džonkel - kaže Lojo.

Lojo: Okupljanje u Orenburgu. Arhiv

Dodaje da je dolazak igračice takvog ranga veliko ohrabrenje za našu selekciju čiji je cilj izboriti plasman na završnicu EP-a u konkurenciji Rusije, Švicarske i Estonije u kvalifikacijskoj grupi C.

- S Džons smo definitivno konkurentniji, nadam se da će ona potvrditi status ponajboljeg centra svjetske košarke u ovom trenutku.

U kontaktu sam i s ostalim igračicama, većina je u dobroj formi, posebno Marica Gajić, koja sjajno igra za Hataj u Eurokupu i prvenstvu Turske.

Rusija je definitivno favorit u našoj grupi, ali mi ćemo učiniti sve da ispunimo naš cilj - rekao je Lojo.

Švicarska stiže u Sarajevo

Tri dana nakom duela s Rusijom (14. novembar, 16 sati), reprezentaciju BiH očekuje susret u Sarajevu protiv Švicarske (17. novembar, 20 sati).

Iduće godine slijede dueli BiH - Estonija (12. novembar) i BiH - Rusija (15. novembar). Kvalifikacijski ciklus zaključit ćemo u februaru 2021. susretima Švicarska - BiH (4. februar) i Estonija - BiH (7. februar).

Bh. košarkašice su na završnici EP-a posljednji put učestvovale još 1999. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.