KOŠARKA Do sada je moglo biti i "lova u mutnom"

Ispravljena nepravda duga dvije decenije: Savez konačno vlada cijelom bh. košarkom

E. J. / Avaz.ba
01.11.2019 15:18

Čolan: Ide se i na formiranje federalnog saveza

Foto: Arhiv

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine čine savezi Herceg-Bosne, Republike Srpske te kantonalni savezi Zenica, Sarajevo i Tuzla, piše u Statutu krovne bh. košarkaške organizacije.

Međutim, malo ko se do sada pitao šta je s područjima koja ne spadaju pod ingerenciju ovih pet saveza, znači li to da igrači i klubovi iz, recimo, Bihaća, Travnika, Bugojna, Mostara i još velikog broja drugih gradova nisu pod ingerencijom Košarkaškog saveza BiH.

Bilo i politike

Koliko god apsurdno zvučalo, odgovor je potvrdan! Vraćati se dvadesetak godina unazad i utvrđivati zašto je to tako, u period kad je kroz mukotrpne pregovore, u kojima je često bilo više politike nego sporta, Savez objedinjen na teritoriju cijele BiH, bilo bi uzaludno.

No, ono što je bitno jeste da je ova anomalija napokon ispravljena i su sve preostale regionalne organizacije (Mostar, Srednjobosanski kanton i Unsko-sanski kanton) napokon pod okriljem KSBiH, za sada kao pridruženi članovi spomenuta tri kantonalna saveza.

- Tako je odlučio Upravni odbor i možemo reći da su oni sada pridruženi članovi KSBiH, u sklopu ovih kantonalnih saveza, kao cjelina koja bi u budućnosti trebala prerasti u federalni savez.

Već se rade neke aktivnosti po tom pitanju - rekao je Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Time bi KSBiH bio ustrojen kao i ostali savezi na državnom nivou.

Inozemni transferi

Klubovi i igrači iz “spornih” regija u KSBiH su do sada bili registrirani samo u slučaju ako bi učestvovali u najvišem rangu takmičenja ili nastupali u reprezentacijama.

To je ostavljalo prostor za “lov u mutnom”, naročito kad su u pitanju transferi u inozemstvo.

Naime, igraču koji je odlazio u inozemni klub, a nije registriran u KSBiH, bila je otvorena mogućnost uzimanja sportskog državljanstva druge države, jer u matičnoj, praktično, nije ni postojao.

Sada bi se to napokon trebalo promijeniti.

- U prošlosti je, vjerovatno, bilo svega, pa i situacija kada su krovnom savezu ruke vezane.

Sada se to mijenja, pogotovo što radimo na uvođenju softvera koji bi objedinio saveze na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da bismo imali tačnu registraciju svakog igrača - rekao je Čolan.

Putovanje u Rusiju

Aktivnosti KSBiH usmjerene su i na organizaciju nastupa naših seniorki u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine. Nastup u grupi C otvorit ćemo 14. novembra gostovanjem Rusiji. “Zmajice” će se okupiti 10. novembra u Orenburgu, gdje će i igrati meč protiv domaćina.

- Shodno dogovoru s Rusijom, oni će nam osigurati nekoliko dana priprema u Orenburgu, jer smo mi prethodno prihvatili da igramo u ovom gradu.

Zbog dužine leta i finansija, procijenili smo da je bolje okupiti reprezentativke direktno u Rusiji nego u Sarajevu, pogotovo što ćemo imati dovoljno vremena za treninge i pripreme za utakmicu - rekao je Čolan.

Bh. košarkašice će već 17. novembra u drugom kolu u Sarajevu biti domaćini Švicarskoj.

Komentari

NA VRH