REKORDI

Podvig trenera Klipersa: Rivers u NBA eliti

Rivers s igračem Klipersa Harklesom: Upisao 900. pobjedu u karijeri. AFP

E. J. / Avaz.ba

9.11.2019

Glen Rivers (Glenn) upisao je 3. novembra 1999. prvu trenersku pobjedu u NBA karijeri nakon što je ekipa Orlando medžika savladala Detroit pistonse (103:94).

Dvije decenije poslije, Rivers je proslavio i 900. trijumf predvodeći Los Anđeles kliperse protiv Portland trejl blejzersa (107:101). Time je 58-godišnji Rivers postao tek 13. trener u historiji najjače svjetske košarkaške lige koji je stigao do 900 pobjeda u karijeri.

Prije njega to su učinili Dik Mota (Dick Motta), Red Ojerbah (Auerbach), Bil Fič (Bill Fitch), Rik Adelman (Rick), Leri Braun (Larry Brown), Fil Džekson (Phil Jackson), Džordž Karl (George), Pet Rajli (Pat Riley), Džeri Sloun (Jerry Sloan), Greg Popović (Gregg Popovich), Leni Vilkens (Lenny Wilkens) i Don Nelson.

- Sve je do ljudi. Igrači su najvažniji, oni čine trenera boljim. Vi pravite akcije, a igrači su ti koji šutiraju. Sve je do njih - rekao je Rivers, zahvalivši i svojim pomoćnicima u ekipama Orlanda, Boston seltiksa i Klipersa.

Riversu, koji je bio NBA prvak sa Seltiksima 2008. godine, potrebno je još 36 pobjeda da bi sa 12. pozicije potisnuo Motu, odnosno 39 da prestigne Ojerbaha i 45 Fiča na desetom mjestu. Taj je cilj realan s obzirom na to da su njegovi Klipersi među najvećim favoritima za titulu u novoj sezoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.