KOŠARKA

"Zmajice" u najjačem sastavu, Ruskinjama nedostaje nova Amerikanka

Džons i Gajić: Težak zadatak za naš tim u prvom kolu. KSBiH

E. J. / Avaz.ba

12.11.2019

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine kompletirana je u Orenburgu, gdje će 14. novembra (16 sati) protiv domaćina i velikog favorita Rusije odigrati prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Selektor Goran Lojo na treninzima ima 12 igračica koje je pozvao za otvaranje kvalifikacija, a to su Milica Deura, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Tamara Kapor, Irena Vrančić, Nikolina Delić, Anđela Delić (bekovi), Marina Džinić, Jovana Marković, Nikolina Džebo, Džonkel Džons (Jonquel Jones) i Marica Gajić (krila i centri).

Prema navodima ruskih medija, domaći selektor Aleksander Kovalev u Orenburg je poveo 14 igračica.

To su bekovi Natalija Žedik, Elizabeta Komarova, Ksenija Levčenko, Ana Leškovceva i Karina Nizamova, krila Ana Zajceva, Anastasija Logunova, Darja Namok i Anastasija Šilova te centri Natalija Anojkina, Marija Vadejeva, Albina Raževa i Elizabeta Šabanova.

U ruskoj reprezentaciji nema novog naturaliziranog beka, Amerikanke Džamire Folkner (Jamirra Faulkner), što bi mogao biti veliki hendikep za domaći tim. S druge strane, naše "Zmajice" su jače za naturaliziranu igračicu, ponajboljeg centra svjetske košarke i zvijezdu američke WNBA lige Džonkel Džons.

Bh. reprezentaciju nakon duela u Rusiji očekuje susret sa Švicarskom u Sarajevu (17. novembar). U kvalifikacijskoj grupi C je i reprezentacija Estonije.

Ukupno 14 selekcija iz kvalifikacija (devet pobjednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih), igrat će na EP 2021. koje su osigurali domaćini Francuska i Španija. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.