KOŠARKA

Može li Džonkel Džons biti prevaga protiv Ruskinja?

Uz ekipu je kao tim-menadžer i legendarna Razija Mujanović

Sastav u kojem će BiH nastupiti protiv domaćina. Avaz

E. J.

14.11.2019

Reprezentativke Bosne i Hercegovine u košaaci će u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine, u ruskom Orenburgu igrati danas protiv domaće selekcije (dvorana Orenburžje, početak u 16 sati).

Selektor BiH Goran Lojo ističe da je naš tim tokom tri dana priprema u Rusiji trenirao u kompletnom sastavu te da su sve igračice zdrave i spremne za duel s velikim favoritom grupe C.

- Dat ćemo sve od sebe, a da li će to biti dovoljno da protiv favorita učinimo nešto više, ostaje da vidimo - kaže Lojo.


Odlična forma

Jedan od razloga za optimizam u taboru “Zmajica” definitivno jeste dolazak nove naturalizirane igračice, zvijezde američke WNBA lige Džonkel Džons (Jonquel Jones). Centar s Bahama, uz odličnu Maricu Gajić, mogla bi biti velika prednost u reketu za bh. tim, mada i Ruskinje imaju jak adut u Mariji Vadejevoj.

- S Džons smo sigurno dobili dimenziju više, nadam se da će ona potvrditi status ponajboljeg centra svjetske košarke. I većina ostalih naših reprezentativki je u odličnoj formi. Rusija je, definitivno, favorit u našoj grupi, ali mi ćemo učiniti sve da ispunimo naš cilj i plasiramo se na EP - rekao je Lojo.


Jedini duel

Naša reprezentacija igrat će u sastavu: bekovi Milica Deura, Miljana Džombeta, Nikolina Babić, Tamara Kapor, Irena Vrančić, Nikolina Delić i Anđela Delić te krila i centri Marina Džinić, Jovana Marković, Nikolina Džebo, Džonkel Džons i Marica Gajić.

Prema podacima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), bh. košarkašice su u ranijem periodu odigrale samo jedan meč protiv Rusije i to 6. juna 1997. godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj, kada smo slavili minimalnu pobjedu (76:75).

Tada je našu reprezentaciju predvodila legendarna Razija Mujanović, sa 30 poena. Članica Kuće slavnih FIBA-e i danas će biti u bh. reprezentaciji, ali ovog puta u ulozi tim-menadžera. 




Devet pobjednika

Na završnicu Evropskog prvenstva za košarkašice, koje će biti igrano u junu 2021. godine, putovat će devet pobjednika grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija iz kvalifikacija.

Direktno pravo nastupa na EP-u stekli su domaćini Španija i Francuska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.