KOŠARKA

"Zmajice" su zaslužile podršku: Džons danas kao nekada Raza

Selfi košarkašica BiH nakon trijumfa u Orenburgu. KSBiH

Piše: A. Č. / Avaz.ba

16.11.2019

- Ovih 12 Zmajica će dati posljednji atom snage za grb koji nose na ovom dresu! Ja vjerujem da je ovo “ta generacija” koja će nas odvesti na Evropsko prvenstvo! Da vas podsjetim, posljednji put smo bili na Prvenstvu 1999. godine u Poljskoj, dok sam još ja igrala.

Zato pozivam sve navijače Bosne i Hercegovine, medije i institucije naše države da stanete uz ovu generaciju i podržite nas.

Trud i drugarstvo

Već 17. novembra 2019. godine igramo protiv Švicarske u dvorani Skenderija u Sarajevu. Ove djevojke pored toga što su odlične košarkašice, jako su vaspitane, pametne djevojke koje trebaju biti uzori našim djevojčicama i ambasadori naše domovine u svijetu!

Tamo gdje ima dosta truda i drugarstva, bit će i rezultata. Idemo zajedno do cilja! – napisala je 12. novembra na svom Facebook profilu najveća, Razija Mujanović.

Godinama se društvo u cjelini, ne samo Košarkaški savez BiH odnosio prema Raziji bijednički, bez imalo poštovanja i pijeteta prema svemu što je u svojoj veličanstvenoj karijeri napravila, no kako su počeli puhati neki novi, pitomiji vjetrovi, a i to je praćeno sveopćim pesimizmom s nevjericom da se ikad išta nabolje može promijeniti, Raza je dobila ulogu u KSBiH. Ulogu tim-menadžera svih ženskih selekcija.

I onda reći će neko da je koincidencija – je'l zavladala normalnost u žižu interesovanja dospjela je i ženska košarkaška reprezentacija.

Veličanstvena pobjeda nad trostrukim evropskim prvakom Rusijom u kvalifikacijama za EP 2021., barem na dan, primorala je ljude koji dojučer nisu čuli za Maricu Gajić, a posebno za Džonkel Džons, da ushićeno putem društvenih mreža proslave i obilježe grandiozni podvig.

Prema riječima selektora Gorana Loje, cilj u utakmici u Orenburgu gdje smo slavili 70:69, bio je pružiti što tvrđi otpor, bez ikakvog imperativa. Za sutra je već cilj pobijediti Švicarsku. U našoj grupi je još i Estonija.

- Čekao sam da svi čestitate nasim djevojkama i našem selektoru na igri i rezultatu protiv moćne Rusije, kako bih i ja rekao nešto!

Ponosan i zahvalan

Ne morate nas voljeti, ali poštujte ono što radimo, jer radimo samo u interesu bh. košarke. I još nesto, dođite na sljedecu domaću utakmicu ovih djevojaka i na taj način pokažite vašu podršku. Ove djevojke su to zasužile. Hvala vam djevojke za svaki poen. Ponosan sam na vas – napisao je predsjednik KSBiH Mirza Teletović nakon pobjede i uputio apel za podrškom sutra u Skenderiji.

A kada je Razija Mujanović u pitanju, evo još jedna koincidencija: Posljednji put kad smo pobijedili Rusiju, bilo je to 1997. na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i isto je bilo jedan razlike (76:75), Razija je postigla 30 koševa, jedan više od Džons u srijedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.