KOŠARKA

Preko Amerike i Italije do dresa reprezentacije BiH

Alibegović: Svaka utakmica je bitna. Twitter

Piše: E. J. / Avaz.ba

18.11.2019

Amar Alibegović igra najbolju sezonu u karijeri i to u dresu Virtusa iz Rima.

U prvih osam kola italijanskog prvenstva imao je prosjek od približno deset poena i sedam skokova za nešto više od 25 minuta, uključujući najbolju dosadašnju partiju protiv Fortituda iz Bolonje (17 poena, 9 skokova).

Bosanskohercegovački krilni centar (24 godine, 206 centimetara) za naš list govori o iskustvu u američkoj univerzitetskoj NCAA ligi, povratku u italijansku košarku, kao i nastupima za reprezentaciju “Zmajeva”.

Sjajno iskustvo

- Ovo je moja tek druga godina u Italiji, ali definitivno je početak jako dobar. Naš cilj je da ostanemo u ligi i zbog toga nam je bitna svaka utakmica. Moramo dobiti što više utakmica na početku da se osiguramo, a onda ćemo vidjeti dalje - kaže sin nekadašnjeg poznatog košarkaša Teomana Alibegovića.

Italijanska košarka je nekad bila najjača u Evropi. Prema Vašem mišljenju, kakav je danas kvalitet?

- Kvalitet je veoma dobar, mislim da je italijanska liga definitivno u top 3 u Evropi.

Možete li nam približiti Vašu karijeru, od Italije, Sjedinjenih Američkih Država, pa sada ponovo Italije. Kakva iskustva nosite iz Amerike, koji je bio razlog da se odlučite da igrate u tamošnjoj NCAA ligi, za ekipu Sent Džons univerziteta?

- Odmalena je moj san bio igrati na koledžu u Americi. Bilo je neopisivo iskustvo odmjeriti snage sa vrhunskim američkim igračima. Mnogo košarkaša protiv kojih sam igrao sada je u NBA ligi i mislim da sam mi je to bila veoma dobra škola.

Vrijedni savjeti

Vaš otac Teoman bio je poznati košarkaš, koliko Vam danas pomaže u karijeri?

- On nije više u košarci, ali mi stalno pomaže svojim tajnama, savjetima i trikovima. Bez njega definitivno ne bih bio igrač kakav sam danas.

Doskorašnji kapiten BiH Elmedin Kikanović nedavno je rekao da imamo mlade kvalitetne centre, izdvojivši i Vas. Kako vidite budućnost naše reprezentacije, možemo li se plasirati na Eurobasket 2021. godine?

- Meni je uvijek bila čast dolaziti i igrati za reprezentaciju. Mnogo respektujem Kikana i njegov način igre.

Što se tiče kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, mislim da imamo veoma jaku grupu (Grčka, Latvija, Bugarska, op. a.) i samo sa mnogo rada i truda možemo pobjeđivati.

Kako vidite svoju karijeru u budućnosti, imate li ambiciju da igrate i van Italije, možda ponovo i u Americi?

- Sada sam fokusiran samo na Virtus Rim i trudim se svaku utakmicu odigrati najbolje što mogu, a za kasnije ćemo vidjeti.

Brat Mirza u Torinu

I Vaš stariji brat Mirza, također, je košarkaš. Gdje sada igra, da li je postojala mogućnost da i on nastupa za reprezentaciju BiH?

- Mirza sad igra za Torino, mislim da bi bio problem sa papirologijom da bi on nastupio za BiH.

Rođen u Oregonu

Amar je rođen 1995. godine u Americi, u državi Oregon, gdje je njegov otac Teoman, bivši član sarajevske Bosne i još niza poznatih evropskih klubova, također igrao NCCA ligu.

No, sa manje od godinu Amarova se porodica vratila u Evropu. Alibegović je u mlađim kategorijama trenirao košarku u Stela azuri iz Rima, prije odlaska u univerzitetsku NCAA ligu u kojoj je igrao od 2014. do 2018. godine za Sent Džons.

Sa Virtusom je Alibegović prošle sezone izborio plasman u najviši rang italijanske košarke, Seriju A.

NAJVIŠE

mi odgovara pozicija “četvorke”, ali nije mi problem igrati i ostale pozicije na kojima  ekipi mogu najviše pomoći, kaže Amar 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.