KOŠARKA

ABA ligi se zatvaraju vrata elitnog takmičenja

Bertomeu: Želi 16 ekipa s licencama i dvije iz Eurokupa. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

20.11.2019

Direktor košarkaške Eurolige Đordi Bertomeu (Jordi) još jednom je naglasio da želi da "zatvori" Euroligu, odnosno da u elitnom kontinentalnom takmičenju učestvuje 16 klubova sa garantiranim ugovorima kojima bi se priključivali samo pobjednik i viceprvak drugog po snazi takmičenja, Eurokupa.

- Naša vizija je Euroliga sa 16 ekipa sa licencama i dvije ekipe koje će se kvalificirati preko Eurokupa. Želimo da podignemo kvalitet i da imamo ekonomski stabilniju Euroligu - izjavio je Bertomeu.

Podsjetimo, Euroliga, kojom već dvije decenije upravlja istoimena privatna kompanija, kao i Eurokup, igraju se van okrilja Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Bertomeuova izjava najavljuje da je Euroliga spremna potpuno odvojiti ovu ligu od državnih šampionata, odnosno učesnike birati prema vlastitim kriterijima, a ne prema učinku u domaćim ligama.

U takvom raspletu, pod upitnik bi moglo doći i učešće predstavnika regionalne ABA lige, koja okuplja klubove sa područja bivše Jugoslavije i čiji je prvak do sada imao pravo nastupa u Euroligi. Kako je moguće zaključiti iz istupa Bertomeua, u formuli "16 plus 2" za predstavnika ABA lige neće biti mjesta… 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.