KVALIFIKACIJE

BiH ima najjači tandem u evropskoj košarci!

Džons: Veliko pojačanje za našu selekciju. FIBA

Piše: E. J. / Avaz.ba

21.11.2019

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovom trenutku ima najjači tadem u ženskoj košarci u Evropi!

Za tu tvrdnju dovoljno je pogledati statistički učinak nakon prva dva kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine, prema kojem se Džonkel Džons (Jonquel Jones) i Marica Gajić nalaze u samom vrhu u glavnim kategorijama.

Naravno, u prvom je planu fantastični centar iz američke WNBA lige, 25-godišnja Džons (198 centimetara).

Impresivan učinak

S prosjekom od 27,5 poena i 16 skokova, Džons je treća na listi najboljih strijelaca i prva prema skokovima u kompletnim kvalifikacijama.

Košarkašica koja je rođena na Bahamima, a nedavno je dobila naše sportsko državljanstvo, među pet je najboljih i prema blokadama, s dvije po utakmici.

Drugi veliki adut reprezentacije selektora Gorana Loje je Marica Gajić (24 godine, 185 centimetara). Košarkašica iz Bijeljine do dolaska Džons bila je naša ključna igračica, a sada s Džons čini fantastični centarski tandem.

Gajić je u susretima protiv Rusije (70:69) i Švicarske (80:61) imala prosječno 17,5 poena (13. u kvalifikacijama) i 12 skokova (4).

Gajić: Sjajna statistika u dresu reprezentacije BiH. FIBA

Džons i Gajić su nakon dva kvalifikacijska kola tandem s najviše poena (45 u prosjeku po meču) i skokova (28), kada su u pitanju sve 33 reprezentacije koja se bore za plasman na Eurobasket!

Šansa za plasman

Dvocifreni učinak u poenima u bh. timu imaju još bek Tamara Kapor (11) i krilo Nikolina Džebo (10).

Vodeći asistent je plejmejker Milica Deura (4,5 asistencija u prosjeku), dok je Gajić zapažena i u defanzivnim zadacima, s tri osvojene lopte po meču. 

Naravno, s tako dvije dominantne košarkašice, poput Džons i Gajić, te solidnu podršku drugih igračica, nije iznenađenje da BiH ima dvije pobjede i s velikim optimizom dočekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket u novembru 2020.

Tada ćemo biti domaćini Rusiji i Estoniji te možda već iduće godine osigurati plasman na EP koji nam izmiče još od 1999.

Senzacija iz Litvanije

Početak kvalifikacija za EP obilježio je i debitantski nastup Juste Josite (Jocyte). Riječ je o litvanskoj krilnoj košarkašici, koja je prije dva dana proslavila 14. rođendan, a već je igrala za seniorsku reprezentaciju.

Josite (184 centimetra) debitirala je u pobjedi Litvanije protiv Albanije (108:43) i za deset minta je imala četiri poena i tri asistencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.